Bevrijdende lessen van Byron Katie

 

Voel jij je wel eens bevoorrecht? Ik wel. Nog nooit eerder in mijn leven heb ik me echter zo bevoorrecht gevoeld als afgelopen zondag toen ik in de stoel op het podium naast Byron Katie mijn Work mocht doen met haar. Het was magisch.

Bevrijdende lessen van Byron KatieVier jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen Byron Katie en haar bevrijdende meditatie The Work. Ik wist dus al dat het werkte, voor mij. Zo blij was ik ook dat ik onlangs een kaartje kocht voor haar bezoek aan Nederland. Ik wist toen al, deze avond met Byron Katie ging mijn leven veranderen.

Daar zat ik dan, op 16 juli. In de Rai, in Amsterdam. Samen met zo’n 1000 andere vrouwen, en een handjevol mannen. Vol verwachting, bewust van mijn innerlijk weten dat het vandaag stond te gebeuren voor mij. Wist ik het van tevoren al dat ik mezelf kon bevrijden vandaag? Ja, dat wist ik. Dat voelde ik in elke cel van mijn lichaam.

En halverwege de avond was daar mijn moment. Byron Katie nodigde me uit op het podium. Daar zat ik dan, in die enorme fauteuil, naast een vrouw die voor mij een rolmodel is en waar ik me in veiligheid volledig aan kon overgeven.

En terwijl ik daar zat, mijn diepste angst deelde, gedachten uitsprak die ik nooit eerder heb durven uiten, gedachten die ik jaren heb geloofd en nu mocht onderzoeken op waarheid, voelde ik stukje bij beetje hoe ik mezelf aan het bevrijden was. Ik voel me bevrijd van mezelf door mezelf. Nooit hoef ik meer schromen om mijn diepste waarheid te delen.

De meest bevrijdende lessen

Het is een avond en een ervaring geworden met lessen die ik voor de rest van mijn leven bij me draag en koester. De meest bevrijdende lessen van deze ervaring?

 • Angst is niet echt: angst komt voort uit je gedachten over het verleden of de toekomst. Gedachten die je gelooft.
 • Angst voor wat anderen denken, doen, zeggen, verlamt je. Totdat je beseft dat je in werkelijkheid angst hebt voor iets in jezelf.
 • Loop niet weg van angst: omarm het, verwelkom het en onderzoek je gedachten erover. Die gedachten zijn niet waar, zij zijn de oorzaak van je angst.
 • Je bent nooit de enige die denkt wat jij denkt. Door je ervaringen te delen help je altijd anderen.
 • Elk oordeel dat je hebt over iemand anders of een situatie… is iets wat je zelf doet. Het gaat nooit over de ander, het gaat altijd over jezelf.
 • Vertel je eigen oordeelloze waarheid, hou je niet in, want als je je inhoudt, doe je jezelf en anderen tekort.
 • Word stil, en kijk naar je angst zonder gedachten of oordeel erover. Zo geef je jouw diepste wijsheid de ruimte om zich kenbaar te maken.
 • Zoek antwoorden in jezelf. Alleen jij kunt jezelf bevrijden. Jij kunt jezelf echt bevrijden.

Ik ben nu wel heel benieuwd: wat is jouw belangrijkste inzicht van mijn bevrijdende lessen van Byron Katie? Deel dat in jouw reactie hieronder. Je bent nooit alleen en je helpt door het delen van jouw inzicht altijd iemand anders. Dat is magisch!

Uitnodiging voor mijn implementatiesessie

Ik wil jou graag laten ervaren om je blog snel en authentiek te schrijven, waarmee je verbinding maakt met je lezers. Je krijgt daar mijn volle aandacht en liefde voor jouw bedrijf, jouw boodschap en jouw blogonderwerpen. Je gaat ervaren hoe je met plezier, intuïtief en waardevol kunt schrijven en je meester kan worden van je eigen blog.

Ben jij er klaar voor? Meld je dan wel snel aan, want ik heb ruimte voor een beperkt aantal deelnemers – zorg dat je jouw plek meteen reserveert! Honderden ondernemers gingen je voor. Meld je hier aan voor de implementatiesessie.

Leave your Legacy

 

 

 

 

24 thoughts on “Bevrijdende lessen van Byron Katie

 1. Monique

  Geweldig, wat een verhaal. Wat gun ik jou deze ervaring. En wat knap dat je het podium bent opgegaan. Dat kenmerkt jou. Fijn dat je het deelt. Het helpt mij om me weer bewust te worden van mijn angsten en dat ik ermee aan de slag wil (met o.a. Byron Katie).

  Mijn belangrijkste inzicht uit jouw bevrijdende lessen: Loop niet weg van angst: omarm het, verwelkom het en onderzoek je gedachten erover. Die gedachten zijn niet waar, zij zijn de oorzaak van je angst.

  Dank je voor het delen. Dit gaat je leven veranderen.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel voor je warme reactie en je openheid, Monique. Het omarmen van angst verandert je leven. Zo ervaar ik het zeker.

   Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Het was zeker heel bijzonder, en ja, goed dat je het zegt: een prachtig cadeau om aan jezelf te geven.

   Reply
 2. Daniëla

  Mooi, Saskia, zoals je de inzichten op een rijtje zet!

  Hoe zit dat voor mij? Geen idee meer bij wie ik dit heb opgepikt, maar ik heb geleerd angst als een GOEDE raadgever te zien. In meerdere opzichten. Het vertelt me op welke gebieden ik inderdaad nog niet oordeelloos naar eigen waarheid leef. Maar ook: wat voor mij dus belangrijk en waardevol is (want vaak is angst gekoppeld aan bang zijn om iets of iemand te verliezen). En dat helpt mij juist weer de juiste acties ondernemen. Want inderdaad: wat ik voel of vind, zegt vooral iets over mij.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Ook heel mooi, angst is een signaal. De kunst is dan er iets mee te doen wat je ondersteunt en verder brengt. Angst kan je veel goeds brengen, hè.

   Reply
 3. Anja

  Dankjewel voor het delen lieve Saskia. Wat een prachtige ervaring!

  Tja, ik herken die dingen ook wel 🙂
  Angst voor het onbekende, angst voor succes, angst voor afwijzing.
  En allemaal zo zinloos als ik er wat dieper over nadenk.
  Het leven kan zo’n stuk lichter zijn als ik gewoon meebeweeg in de flow.

  Kijk naar de angst, wat heeft het mij te vertellen? Dat is wat er bij mij binnen komt.

  Liefs,
  Anja

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Klopt, lieve Anja, het was een prachtige ervaring. Dankjewel voor jouw openheid – blijf kijken naar je angst en volg je hart.

   Reply
 4. anneke Dercksen - Bobeldijk

  Helemaal waar Saskia, ik ervaar het dagelijks in mijn werk, dat mensen (meest vrouwen, maar ook mannen) zo bang zijn zichzelf te zien zoals ze zijn, zichzelf daardoor afkeuren en anderen altijd mooier en beter vinden. Alle inzichten om dat te overwinnen zitten in jezelf, al wat je hoeft te doen is het jezelf gunnen, letterlijk, maar ook figuurlijk, in je eigen spiegel te kijken om versteld te staan hoe mooi je altijd al geweest bent!

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Super goed, Anneke, dat jij daar zo bewust mee werkt. Angst speelt in ieders leven, en kan je op deze manier helpen om jezelf te zijn. Dankjewel voor je mooie aanvulling.

   Reply
 5. Jacqueline Moleman

  Prachtig om Byron Katie live mee te maken en zelfs met haar te werken! Haar energie is heel bijzonder.

  Wat voor mij helpt is mijn diepste ‘angsten’ te benoemen en erna te zeggen ‘en ik houd ervan’.

  Alle weerstand om de angst op te geven ebt dan op een vaak ludieke manier weg.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dat kan ik beamen, Jacqueline, haar energie is heel bijzonder, en haar aanpak ook. Dankjewel voor het delen van jouw angstverdrijver… klinkt goed 😉
   Saskia
   xx

   Reply
 6. Annemiek

  Hoi Saskia,

  Mijn ervaring is dat angst rationeel benaderen niet werkt. Angst verlamt inderdaad, maar het helpt mij juist om me te concentreren op wat ik wil, waarom ik iets doe. Want meestal komt angst op momenten dat je iets wil bereiken, dat je met een doel ergens naar toe gaat. Als ik daar aan denk, dan valt die angst als een mantel van me af, want die angst is dan niet het belangrijkste meer.

  Annemiek

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Heel mooi, lieve Annemiek. Nee, die angst is niet het belangrijkste meer. Die angst is niet eens echt…!
   Saskia
   xx

   Reply
 7. Martina Gijsbers

  Lieve ja,

  Dankjewel voor het delen. Ik werk veel met angst. Zowel voor mezelf als met mijn cliënten. Ik ken the work goed en ervaar het nog steeds als waardevol, leuk dat je mij er weer op hebt gewezen. Angst en opwinding liggen heel dicht bij elkaar. Ik help vrouwen zichzelf weer te verbinden met de onschuldige opwinding die we als kind hadden als we iets nieuws gingen doen. Deze hele vitale energie verliezen we vaak door angst. liefs, Martina

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Lieve Martina, wat een prachtige reactie, dankjewel. En fijn dat ik je weer heb mogen herinneren aan The Work. Ik gebruik sinds zondag nu ook de app… Ga vooral door met jouw werk en deel het vanuit je hele hart, vrouwen hebben jou nodig ❤️
   Saskia
   xx

   Reply
 8. Marielle van der Vlies

  Wauw! Wat supergaaf! Gefeliciteerd met deze prachtige ervaring en inzichten.

  Angst is niet waar. Het komt voort uit gedachten die ook al niet waar zijn. Ook voor mij iedere keer weer een belangrijk inzicht.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel lieve Marielle, en zo waardevol wat je aanraakt met “iedere keer weer”. Want je kunt het snappen, je kunt het voelen, je kunt het weten en toch komt het steeds weer op je pad. De winst zit in het herkennen, het bewust zijn en de angst te kunnen omarmen zonder die te geloven ❤️
   Saskia
   xx

   Reply
 9. Bianca

  Wat geweldig dat je dit hebt mogen ervaren, Saskia. En dank je voor het delen. Mede dankzij Byron Katie weet ik dat angst wordt gecreëerd door mijn eigen gedachten en ben ik steeds meer in staat om bewust mijn gedachten naar het nu te brengen. En dat moment is goed genoeg voor mij: het is zoals het is. Van daaruit durf ik de dingen te doen en dat geeft een onoverwinnelijk gevoel. Dat wens ik jou ook van harte toe!

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel voor je mooie wens, Bianca. Die ontvang ik in liefde.
   Saskia
   xx

   Reply
 10. Anneke

  hallo Saskia,

  wat goed dat je jezelf (en het publiek) dit cadeau gegeven hebt door je aan te melden voor de podium plek!

  Het is mijn ervaring ook dat de angst observeren en omarmen een mooie manier is om veel energie vrij te maken binnen in jezelf. Dat is wat er bij mij gebeurd is en nog steeds gebeurt in de werkvorm waar ik zelf mee werk.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Anneke voor je waardevolle reactie: ja, het is een cadeau aan mezelf en aan anderen. Fijn hè, om daar mee te werken!
   Saskia
   xx

   Reply
 11. Evelyne

  Lieve Saskia,
  wat een mooi cadeau heb jij gekregen en wat stoer dat je het podium op bent gegaan.
  Angst is inderdaad een slechte raadgever. Dank voor je inzichten die mij eraan herinneren dat je angst alleen kunt laten verdwijnen door er zelf mee aan de slag te gaan.

  Geniet nog maar lekker na, het is je zo gegund!
  Liefs, Evelyne

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel lieve Evelyne, voor jouw mooie woorden. En ja, goed idee, om hier nog heel lang van te blijven genieten. doe ik zeker 🙂
   Saskia
   xx

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *