Ja, wat is het nu? Bloggen of vloggen?

 

Vloggen is niet meer weg te denken. Het is hot, helemaal in en onontkoombaar. Ik heb het vloggen lang uitgesteld. Jij ook? En waarom dan?

Ik stelde het uit, want:

 • het leek me lastig
 • ik wist niet hoe
 • het voelde eng
 • ik wist of het wel werkte
 • ik had de apparatuur niet
 • ik had geen systeem
 • het zelfvertrouwen ontbrak.

Dit rijtje is een korte versie… en ik was er ineens klaar mee. Het lampje is gaan branden. En nu vlog ik ook. Op mijn manier. Precies zoals ik blog: op mijn manier. En o, wat is dat fijn!

Waarom zou je vloggen?

Ja, goede vraag. Inmiddels heb ik er een antwoord op…! Of eigenlijk meerdere antwoorden. Dit zijn mijn redenen om te vloggen:

 • ik schrijf het liefst zoals ik spreek
 • ik spreek heel graag
 • met een vlog laat ik meer van mezelf zien
 • er ontstaat een andere vorm van interactie
 • bloggen en vloggen past bij elkaar
 • vloggen spreekt anders aan
 • vloggen is leuk, simpel en aansprekend
 • vloggen helpt me een betere spreker te worden
 • door vloggen en bloggen laat ik zien dat ik congruent ben.

Hoe past je vlog bij je blog?

Bloggen met het BlogRecept en de schrijfmethode die ik je leer ervaren in het BlogCafé zorgt ervoor dat je schrijft op een manier die dicht tegen je spreekstijl aan ligt. Dat betekent dus automatisch dat je vlog hier naadloos op aansluit.

Wil je de proef op de som nemen? Bekijk dan dit vlog van mij en oordeel zelf:

 

Hier spreek ik over de werkelijke betekenis van herkenning voor je blog, iets wat in het BlogCafé een rode draad vormt. Ben je daar al eens bij geweest? Dan kun je zien wat ik bedoel met congruent zijn. Die congruentie is ook voor jou heel belangrijk. Daarmee maak je echt connectie met je lezers, fans en klanten. Die zullen jou altijd op dezelfde manier zien: in je geschreven blogs, in je video’s – of zoals ik het doe, in LIVE uitzendingen op Facebook en ook als ze je zien optreden in je sessies, je workshops, je trainingen en wanneer je als spreker op het podium staat.

Wat is de moraal van dit verhaal?

Door congruent te bloggen, vloggen, spreken, netwerken en presenteren op jouw eigen, persoonlijke, authentieke manier bouw je stap voor stap, dag in dag uit, blog voor blog, vlog voor vlog, presentatie voor presentatie aan jouw geloofwaardigheid, jouw deskundigheid, jouw leiderschap en jouw persoonlijke merk.

Wat gaat het je brengen als je gaat vloggen en bloggen?

Bouwen aan je bedrijf op deze manier betekent dat je steeds meer impact gaat krijgen. Dat is waarom ik dit doe. Waarom ik het op deze manier doe. Waarom ik het met je deel. Mijn verhaal moet er gewoon uit. Ik kan niet langer voor me houden wat ik weet en wat ik wil delen. Ik wil inspireren. Ik wil vrouwelijke ondernemers inspireren. Ik wil jou inspireren. Dat kan ik pas doen als ik alles uit de kast haal en me niet beperk tot mijn blog om te delen wat ik heb te delen. Ik geef graag mijn 3 W’s door: Weten Wijsheid Waarde.
Daarom blog ik alsof mijn bedrijf er van af hangt.
Daarom vlog ik omdat ik mijn stem wil laten horen.
Daarom zoek ik ook bewust het grote podium op.
Bloggen doe ik al jaren. Dat blijf ik geweldig vinden en dat blijf ik zeker doen. Om nog meer impact te krijgen met mijn blog en mijn bedrijf, ben ik daar aanvullende kanalen voor aan het aanboren.

Vloggen doe ik sinds kort dagelijks: vanuit mijn facebookpagina van BlogAtelier. Korte uitzendingen met als thema #bloginspiratie. Neem hier gerust eens een kijkje, zo rond 9 uur ’s ochtends.

Dat grote podium begint ook al vormen aan te nemen: ik ben namelijk genomineerd als spreker bij TheNextWomen Summit 2017 – op 12 juni wil ik op dat podium staan om mijn 3 W’s te delen. Daar kom ik niet alleen. Ik heb daar veel stemmen voor nodig, en ik zou het supergaaf vinden als jij op mij wil stemmen: http://bit.ly/help_mij_op_het_podium

Hoe gaaf zou het zijn als ik je daadwerkelijk kan laten zien dit te bereiken is voor iemand zoals ik? Voor iemand zoals jij, dus ook! Waar bloggen toch al niet toe kan leiden…

Zo, dit is het voor nu. Een blogartikel zonder heldere structuur. Recht uit mijn hart. Laat me weten wat je nu denkt. Deel het in jouw reactie hier. Wil je dat voor me doen? Ik ben reuze benieuwd… echt!

 

Uitnodiging voor mijn implementatiesessie in Ermelo

Ik wil jou graag vertellen wat ik weet over bloggen. Kom naar het BlogCafé en leer je blogs schrijven op een leuke en snelle manier.  Je krijgt daar mijn volle aandacht en liefde voor jouw bedrijf, jouw boodschap en jouw blogonderwerpen. Je gaat ervaren hoe je met plezier, intuïtief en waardevol kunt schrijven en je jouw bedrijf met bloggen een betekenisvolle boost geeft.

Ben jij er klaar voor? Meld je dan wel snel aan, want ik heb ruimte voor een beperkt aantal deelnemers – zorg dat je jouw plek meteen reserveert! Honderden ondernemers gingen je voor. Aanmelden kan hier: http://bit.ly/Blog_Café

Wil jij mij helpen?

Ik ben genomineerd als spreker voor TheNextWomen Summit 2017. Daar wil ik natuurlijk heel graag spreken, dus als jij daar ook in gelooft: stem dan op mij!
Stemmen kan hier: http://bit.ly/stem_jij_op_mij_als_spreker 

Leave your Legacy

7 thoughts on “Ja, wat is het nu? Bloggen of vloggen?

 1. Jantine

  Goh Saskia, ik heb dit blog/vlog van jou echt even tot me moeten laten doordringen. Food for thought, zeg maar… Ik heb niks tegen vloggen en vind het ook niet eng om zelf voor de camera te staan. Maar ik merk wel dat ik heeeel snel afhaak bij veel vlogs. Het lijkt wel of iedereen te pas en te onpas die camera op zijn of haar snufferd zet, zonder te hebben nagedacht welke waarde er in het verhaal zit dat ze vertellen. Een vlog moet mij meteen ‘pakken’ anders blijf ik niet kijken. Ja, een blog moet me ook meteen pakken, maar ik merk dat ik die vaak wat meer kans geef omdat ik nou eenmaal sneller – in mijn eigen tempo – door de tekst heen lees dan dat ik naar een gesproken verhaal voor de camera moet luisteren, gedwongen door het tempo van een ander dat me vaak te langzaam is. Blogs blijven daarom toch mijn eerste ‘liefde’ 🙂 en daarnaast word ik heel blij van een paar keigoeie vloggers die het echt hebben begrepen (zoals Marie Forleo met MarieTV, ken je vast :-)). Groetjes, Jantine.

  Reply
 2. Anneke

  Hallo Saskia,
  Ik lees liever blogs dan dat ik naar vlogs luister. Ik ben een lezer. Als ik op mijn mobiel kijk en er zijn gezinsleden om mij heen, vind ik het niet prettig om het geluid van de vlog door te laten klinken en de anderen te “storen”.
  Verder kijk ik eerst even naar de lengte. Een filmpje van 2 minuten wil ik wel kijken / uitproberen of het de moeite waard is, maar langere vlogs kijk ik zelden.

  Ik heb voor jou natuurlijk een uitzondering gemaakt en ja, ik heb ook op je gestemd. Ik kijk ernaar uit om je op het podium te zien staan bij de uitreiking van die prijs!

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Wat een mooi, helder, openlijk antwoord, Anneke. Dankjewel! Super dat je hebt gestemd en een uitzondering voor mij hebt gemaakt – dat waardeer ik! Ik kijk ook altijd naar de lengte van een video, en kijk of meteen, of ik sla hem op, als het me interessant lijkt. Interessant blijft het ook dat voorkeuren echt heel persoonlijk zijn. Mooi om dat hier al te zien in de reacties.

   Reply
 3. Tineke van den Tillaart

  Ik ga niet vloggen! Mijn voorkeur blijft uitgaan naar lezen van een blog of artikel, omdat ik dat in rust en snel kan doen. Er verschijnen steeds meer filmpjes van vloggers en het zou enorm veel tijd kosten om ze allemaal te bekijken en te beluisteren. Als het onderwerp duidelijk is wil ik nog wel eens een stukje beluisteren, maar vaak raak ik snel verveeld en haak ik af. Petje af voor de inzet van iedereen die vlogs maakt, maar helaas spreekt het mij niet aan!

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Tineke voor je heldere antwoord – en het is heel fijn voor jezelf precies te weten wat je wel en niet wil. Ik herken zelf ook heel veel van voorkeur voor tekst lezen. Ook besef ik dat er verschillende leerstijlen en voorkeuren zijn. Vloggen dus niet doen als je dat niet ziet zitten…. doe vooral waar jij je comfortabel bij voelt en je jouw doelgroep het beste mee kan bedienen! Lekker blijven bloggen, Tineke. Dat doe je heel goed!

   Reply
 4. Rebecca

  Leuk dat je vlogt Saskia. En je doet t goed in dit filmpje. Lijkt me best lastig zo live. Maar het vloggen spreekt me maar heel soms aan. Ik weet niet waarom, maar ik haak altijd na korte tijd af. Zelf wil ik best eens af en toe gaan vloggen, Maar voor nu eerst maar eens regelmatig bloggen! Succes met je vlogs.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Rebecca. Ik vind die lives heel leuk om te doen. Ook omdat het interactief is, in het moment. Net weer even anders dan op mijn blog. En heel aanvullend. Ik begrijp waarom je af kan haken op video’s… Daarom hou ik deze lives ook kort 😉 En ja, eerst regelmatig bloggen, strak plan!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *