De 6 P’s voor blijvend bloggen

Blijvend bloggen is een gegeven. Bloggen is een langetermijnstrategie die je heel veel kan brengen. Daarvoor is het noodzakelijk dat je met regelmaat blogt en dit blijft doen. De eenvoudigste manier is een strategie te hebben die jou gaat helpen blijvend te kunnen bloggen.

 • Klinkt dit lastig?
 • Lijkt het je moeilijk?
 • Haak je nu bijna af?
 • Lees je nu liever niet verder?
 • Heb je geen idee hoe je daar aan begint?

Lastig of niet, mijn antwoord op dingen die mij lastig lijken en die ik toch wil bereiken: systematiseren. En met systematiseren bedoel ik, één keer bedenken hoe ik het wil en kan doen, en daarna steeds het systeem volgen. Hoe je blijvend bloggen kunt systematiseren ga ik hier met je delen.

Hoe kan ik bloggen strategisch systematiseren?

Hiervoor heb ik een systeem bedacht. Ik noem mijn systeem de 6 P’s voor blijvend bloggen. Dit bevat zes afzonderlijke stappen die ik voor elk blog doorloop. Deze 6 P’s zijn Prepareren, Plannen, Produceren, Publiceren, Presenteren en Participeren. Hieronder vind je een beknopte uitleg.

Prepareren – Hieronder versta ik alles wat je kunt doen voor het bedenken van geschikte onderwerpen. Zoals het vragen aan je ideale lezers, het opschrijven van nieuwe ideeën, het noteren van mogelijke titels en het opslaan van interessante links en relevante afbeeldingen.

1

 

 

 

 

 

 

 

 

Plannen – De onderwerpen die je hebt staan kun je ordenen naar belangrijkheid en in een publicatievolgorde zetten. Voor actuele onderwerpen is het belangrijk dat je een publicatierooster plant dat rekening houdt met de actualiteit, feestdagen, vakanties, seizoenen, evenementen, je eigen trainingsdata (als je trainingen geeft) en andere relevante data. Dit bepaalt dat ook welke blogartikelen je het eerst wilt schrijven, en waar je nog even mee kunt wachten.

2

 

 

 

 

 

 

 


P
roduceren
– Ja, dan komt er ook het moment dat je je blogartikelen gaat produceren, schrijven. Dat kan stuk voor stuk, maar ook in plukjes en ook paragraaf voor paragraaf, wat voor jou het beste werkt. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar 3 blogs per dag schrijven. Dan kies eerst een lastig onderwerp, zodat ik daarna twee eenvoudigere artikelen kan schrijven. Lastig is natuurlijk iets heel relatiefs. Soms blijk ik achteraf iets lastig te hebben gevonden, alleen maar omdat ik nog niet helder had hoe ik de opening zou doen… Ik blog elke per week, dus als ik elke week een ochtend vrij houd voor het schrijven van 2 artikelen, heb ik altijd een lekkere voorraad artikelen klaarliggen voor de volgende P…

3

 

 

 

 

 

 

 


P
ubliceren – 
Ook voor het publiceren ruim ik een stukje van een werkdag in om een aantal artikelen tegelijk te publiceren met een vooraf gekozen publicatiedatum. Het klaarzetten van de tekst, inclusief opmaak en eventuele filmpjes, links of afbeeldingen op de blogpagina van mijn website doen ik ook plukje voor plukje (kijk nog meer p’s …). Hopelijk heb jij ook een blogplatform waarin je jouw artikelen van tevoren kunt uploaden en op een gewenste publicatiedatum in de toekomst zichtbaar wordt voor je lezers. Lukt dat niet zelf, vraag dan je webmaster naar de mogelijkheden. Het geeft je een rustig gevoel als je voor een aantal geplande publicatiedata alles al klaar hebt staan.

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Presenteren – In de praktijk wordt nog wel eens vergeten hoe belangrijk het delen van je artikelen is voor je blog. Ik noem dit presenteren, zoals het presenteren op een dienblaadje, serveren aan je lezers, fans en klanten. Plan dit presenteren dus ook structureel in. Op de publicatiedatum kun je jouw lezers laten weten dat je weer iets interessants op je blog hebt geplaatst. Het presenteren kun je doen via je maillijst en alle vormen van sociale media, zoals LinkedIn (connecties en groepen), Google+, Twitter en Facebook. Geef de lezers in de presentatie ook een uitnodiging mee om je artikel op je website te gaan lezen en daar je artikel te delen ook via sociale media met hun netwerk te delen en om een persoonlijke reactie te plaatsen!

 

 

 

 

 

 

 


P
articiperen – 
Er wordt nog wel eens iets over het hoofd gezien: namelijk het belang van participeren op je blogpagina. Mocht jij al tientallen of honderdtallen reacties op jouw artikelen krijgen hoef je zelf niet veel te doen, maar zorg op z’n minst dat je alle opmerkingen modereert (en dus leest). Reageer op bijzondere dingen en als je weinig reacties op je blog hebt, reageer dan zeker op reacties van je lezers. Bedank ze, beantwoord vragen, vraag om meer informatie of geef meer uitleg. Bloggen is zo op zijn krachtigst, een transparante vorm van dialoogmarketing en je lezers waarderen het contact, geloof me!

6

 

 

 

 

 

 

 


ZO!
Dit zijn dan de 6 P’s die ervoor zorgen dat je artikelen er systematisch komen, van het eerste idee tot de uitwerking die je blog heeft op de lezers en voor je business.

MAAR… dit is nog niet alles! Dit systeem heeft nog een bonus die als vanzelf is ontstaan, daar heb ik helemaal niets voor hoeven doen: het kwam me gewoon aanwaaien: voor elk blog houd ik me aan de volgorde van de 6 P’s…. ECHTER, ik kan dit overlappend of tegelijkertijd voor meerdere blogartikelen doen!!! Dat betekent dat ik soms voor wel 4 artikelen tegelijkertijd het Prepareren, Plannen en Produceren van de onderwerpen doe. Dat is heel handig als ik een reeks van verschillende artikelen over een groot onderwerp wil schrijven. Dat scheelt tijd, en dat vind ik altijd prettig!

Ik nodig je van harte uit om er nu ZELF mee aan de slag te gaan, als je denkt dat dit jou kan helpen! En laat hieronder in een reactie weten hoe dit voor jou werkt en wat jouw suggesties zijn!

 

Uitnodiging voor mijn implementatiesessie in Ermelo

Wil je graag weten hoe je de productie van je blogartikelen kunt optimaliseren? Dat kan in het wekelijkse BlogCafé dat ik in Ermelo geef. Je krijgt daar mijn volle aandacht en liefde voor jouw bedrijf, jouw boodschap en jouw blogartikelen.

Ben jij er klaar voor? Meld je dan wel snel aan, want ik heb ruimte voor een beperkt aantal deelnemers – zorg dat je jouw plek meteen reserveert! Honderden ondernemers gingen je voor. Aanmelden kan hier: http://bit.ly/BlogCafé

Leave your Legacy
Saskia

 

30 thoughts on “De 6 P’s voor blijvend bloggen

 1. Jantine

  Ha Saskia, prachtig (met een grote p ;-)) systeem. Vooral de P van prepareren triggert mij, dat mag ik nog veel meer doen om het mezelf nog veel makkelijker te maken. En ook het Presenteren wil ik graag meer systematiseren, ik heb er een vast ‘riedeltje’ in, maar het zou geen kwaad kunnen om eens te onderzoeken waar (platforms, groepen), wanneer en voor wie (he, voel ik hier nou 3 w’s aankomen ;-)) ik mijn blogs vaker en gestructureerder kan presenteren. Dank weer voor je helderheid en inspiratie! Groetjes, Jantine.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Ha, Jantine, wat mooi! Ga er lekker mee aan de slag… en ja, presenteren is belangrijk, gestructureerd EN bewust… dat is het recept 😉

   Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Ja, Anneke, dat is ook heel fijn, drie blogs schrijven op 1 dag… Geeft rust, flow en ruimte!

   Reply
 2. Michaëla Wierdsma

  Goed om je 6 P’s weer te lezen Saskia, soms doe ik maar gewoon en als ik de draad kwijt ben, grijp ik naar de P’s van jou. Vooral die P van Plannen is een dingetje. Ik blog wel elke week, maar soms totaal zonder planning.

  Fijne dag, Michaëla

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Michaëla voor jouw reactie. Soms mag je gewoon ook zonder plannen, hoor 😉 Vooral als het goed voor je werkt!

   Reply
 3. Auke Abbekerk

  Dank je wel Saskia voor de methodiek om gestructureerd te bloggen.Ik ga hem zeker toepassen.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dat is goed om te horen, Auke… en laat ook vooral weten waar je eventueel nog blijft hangen met bloggen… dan kunnen we daar samen een oplossing voor vinden!

   Reply
 4. Katrien

  Hi Saskia,
  Wat leuk. Ik heb je blog met een grote glimlach gelezen. Mijn tweede blog staat gepland. Waar ik nu zelf achter kom is dat ik al een heel eigen systeem heb ontwikkeld om
  Dit vol te gaan houden. Mijn stappen lijken bijna op wat jij beschrijft. Dus ik ga er mee aan de slag om mijn systeem te verbeteren. Zo word het nog eens wat met mijn blogs! Ik krijg er steeds meer plezier in.
  Groetjes,
  Katrien

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Hi Katrien, dankjewel en wat fijn dat je het met een grote glimlach hebt gelezen! Heel toepasselijk zo, op Valentijnsdag <3 Systematiseren gaat je altijd helpen, zeker als je wat jij al doet, je er je eigen systeem van maakt dat je steeds kunt blijven verfijnen. Natuurlijk wordt het iets met jouw blogs!

   Reply
 5. Eef

  Ik weet niet of er mensen zijn die op een blog van mij zitten te wachten. Er is maar 1 manier om daar achter te komen ;-). Dat snap ik nog wel. Maar een nerd is niet zo boeiend en nogal al doordravend heb ik vaak gehoord. Dus wat zal ik doen…. Over Nerdie dingen schrijven in de hoop dat ik die ene aanspreek? Ik ben dan ook geen coach whatsoever. Ik geef techniekles aan kinderen, misschien is dat interessant/leuk genoeg. Maar emotioneel waar jij het altijd over hebt.. Nou ja, hilariteit is ook een emotie, die schijn ik dan weer wel vaak op te wekken in mijn werk als kunstenaar. En commentaar over dyslexie.
  Nou \\// ik weet het (nog) niet. Of het genoeg is.
  Groet Eef

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Eef, dankjewel voor je uitgebreide reactie! Wanneer jij klanten hebt, dan zijn zij – en anderen zoals zij – mensen die het interessant gaan vinden dat je als ondernemer blogt. En dan weet je ook waar je jouw klanten het beste mee kunt helpen. Wat prima werkt, is om je klanten te vragen waar zij willen waar je over blogt. Want bij bloggen draait alles om de lezer… 🙂

   Reply
  2. Michaëla Wierdsma

   Hoi Eef,
   Als ik jouw reactie lees, lees ik al 4 blogs: techniek aan kinderen, hilariteit (met wat voorbeelden), commentaar op de creaties en dyslexie. Gooi er wat nerdie humor in en je hebt een blog.

   Enne…op het moment dat je zegt dat een nerd niet zo boeiend is, heb je blog nummer 5. Waarom ze juist wel boeiend zijn. Het kan zijn dat je dat zelf niet ziet, dan houd ik je graag een spiegel voor, dat helpt om je blinde vlek te zien.

   Succes met blogschrijven, beginnen, schrijven, genieten, blunderen en lachen. Het hoort allemaal bij mijn expertise van http://ilovelife.nl/ Ga gewoon, ik weet dat je het kan. Hartelijke groet, Michaëla Wierdsma

   Reply
 6. Hilda Mossink

  Ha Saskia, veel van je gelezen vandaag! Ik heb begin gemaakt van een lijst met 50 blogonderwerpen. Die is voor 80% af. Werken met de 6xP lijkt me een praktisch idee, daar ga ik me zeker in verdiepen. In het Produceren zit voor mij de meeste stress vooral omdat ik het té goed wil doen en daardoor vaak de flow mis in mezelf. Kan het wel zien in blogs van anderen; luchtigheid, beetje humor, dat…

  Maar fijn om een kapstok te hebben aan de 50 tips en het blogrecept. Dank en groet van Hilda

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Super, Hilda, dat je zoveel hebt gelezen! Heel veel plezier en vooral ook succes met je blogs! Hou je me op de hoogte?

   Reply
 7. Marieke

  Hoi Saskia, systeem er in brengen is belangrijk, echter ik merk dat ik zelf het meest enthousiast blijf of ben als ik over iets blog wat op dat moment in mijn omgeving of mij bij speelt. Maar het is zeker handig om iets vooruit te werken want als ik dan een keer geen inspiratie heb dan wordt het ‘echt’ werken.

  Reply
 8. Maurice

  Hi Saskia,

  Wat een helder artikel. Ik heb er een bladwijzer voor aangemaakt. Ik heb mijn blog proces nog niet lean (scheiden, schikken, schoonmaken, standaardiseren en schoonhouden). Bedankt voor je hulp!

  Groeten,
  Maurice

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel Maurice voor jouw waardevolle bijdrage. Ik vind die 5 S’en ook heel zinvol! Veel succes met de P’s!

   Reply
 9. Marieke

  Mooi systeem, deze stappen houd ik ook min of meer aan. En dat is handig om een paar blogs in voorraad te hebben. Al vind ik het wel leuker om te bloggen over iets wat op dat moment speelt. Dan beleef ik zelf meer plezier aan het schrijven.

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel, Marieke, voor je waardevolle toevoeging: inderdaad is het fijn om te bloggen over actuele dingen, en dat pas hier ook prima bij. Met een voorraadje artikelen, kun je op elk moment een actueel artikel plaatsen, en de volgende blogs schuiven dan op naar de volgende publicatiedatum.

   Reply
 10. Lizet van Triet

  Hoi Saskia,
  Wat een mooi systeem, die 6 P’s! Het is voor mij handig om te checken of ik, als ik weer een blog post (of als ghostwriter een blog schrijf) alle stappen doorlopen heb. En voor startende bloggers is het helemaal een mooi hulpmiddel! Dank voor het helder maken van de stappen.
  Ik ben benieuwd naar je volgende blogs!
  Hartelijke groet,
  Lizet

  Reply
  1. Marion van Dam

   Dank je, Saskia.
   Dat was een echte eye-opener! Systematiseren zit nog niet echt in mijn systeem. Ik bewaar overal briefjes met ideeën, maar raak de helft net zo makkelijk weer kwijt.
   Deze blog over het systematiseren met de 6 P’s (echt super!) schudt mij weer even wakker. Het is klaar met de losse briefjes. Ik ga NU een map op mijn computer aanmaken BLOG met 6 submappen, te weten
   – Prepareren
   – Plannen
   – Produceren
   – Publiceren
   – Promoten
   – Participeren
   Zo word ik ook verplicht om na te denken over een strategisch Blog-plan!

   Warme groet,
   Marion

   Reply
  2. Saskia Steur Post author

   Fijn te horen, Lizet, dat de P’s jou kunnen helpen! Veel succes met het schrijven van jouw blogs!

   Reply
 11. Boris

  Na geaarzel en getreuzel heb ik sinds de zomer een Engelstalige blog. Mijn mailing lijst is over de 1000 mensen verspreid over de wereld. Mijn beste bezoekersdagen zijn donderdag en vrijdag. Daarom stuur ik iedere donderdag een nieuwe blog uit. De reacties zijn vaak zo positief, dat het dankbaar is om te blijven bloggen.
  Maar dat valt wel tegen. Soms bedenk ik donderdag ochtend pas wat de blog moet zijn. Ik heb geen lijst met onderwerpen. Ik laat mij vaak leiden door vragen van mijn lezers of zaken waar zij mij op attenderen. Het P-Plannen zou een goede zijn. Ik ga weer een onderwerpen lijst samenstellen. 😉

  Reply
  1. Saskia Steur

   Bedankt voor je reactie, Boris. Je noemt iets belangrijks: weten wanneer de beste bezoekersdagen zijn en daar je publicatiedag op afstemmen! Het is super om je met onderwerpen te laten leiden door je lezers! Leg daarvan inderdaad
   een lijst met onderwerpen aan, en je kunt vooruit. Een voorraadje van twee blogartikelen kan ook al rust en ruimte creëren – ik voel iets met de 5 R’en voor bloggen opkomen.. 😉

   Reply
 12. Baudy Wiechers

  Mooi artikel Saskia,
  Zelf blog ik regelmatig. Ik heb te vaak gehoord hoe belangrijk het is om het op een vast moment te doen en dat het vaak even duurt voordat de resultaten zichtbaar worden.
  En wat zijn resultaten….
  Het lukt me nog niet goed om blogs echt ver vooruit te schrijven. Wel schrijf ik ideeën op zodat ik snel een blog kan schrijven. Ik doe dat via een systeem en dat bevalt me heel goed.

  Door je blog te lezen realiseer ik me dat ik mijn blog van de 10e van deze maand nog niet heb gedeeld op mijn sociale media. Je zet me dus meteen in actie, want dat ga ik vandaag nog regelen!
  Dank je wel!

  Reply
  1. Saskia Steur

   Goed te lezen, Baudy, dat ik je met dit artikel tot actie heb kunnen brengen. Ik zie je blog graag via de sociale media verschijnen! Top, dat je een systeem hebt voor het noteren van ideeën. Wil je dat systeem hier ook met ons delen?

   Reply
 13. Jelly

  Geweldig Saskia! Ik zou het niet kunnen bedenken, want bij mij ontstaat ergens een idee over een blog. Dat start vaak in mij. Dit kan zijn doordat ik iets zie, dat roept een associatie bij mij op en zo ontstaat er ergens een verhaal. Als ik dan besluit te schrijven ratel ik dat er eigenlijk in een keer uit. Dan laat ik het een dagje liggen, kijk het na (laat het na nakijken) en klaar!
  Wat je me geeft is een systeem. Ik ga p-plakkertjes ophangen. Promoten en Participeren zijn aandachtspunten. Dank!

  Reply
  1. Saskia Steur

   Fijn te lezen dat het jou kan helpen, Jelly! Veel succes met jouw P’s en je blogs!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *