Gebruik jij teveel mest?

 

Wist jij dat ondernemers en boeren iets gemeen hebben? Zij gebruiken allebei mest! En mest is goed, mest zorgt voor groei. Boeren weten vaak precies hoeveel mest zij moeten gebruiken. Voor ondernemers gaat dat echter niet altijd op. Zeker niet als het over bloggen gaat. Dan gebruiken ondernemers wel eens teveel mest. Wat is dat voor mest, van die ondernemers? Nou dat is M.E.S.T. en dat staat voor Moeite, Energie, Stress en Tijd. En tja, als je daar teveel van gebruikt, dan levert dat niet de groei op die je wilt. Herkenbaar?

teveel MEST

 

Kost bloggen jou regelmatig meer moeite, energie, stress en tijd dan je zou willen? Wil je liever minder tijd besteden aan je blog? Minder tijd aan het schrijven, het vinden van onderwerpen, het promoten en het modereren van de reacties op je blog? Nou, dat kan!

 

Wat jij wilt is meer G.R.O.E.I. voor je blog en G.R.O.E.I. staat voor

Groei – omdat je steeds meer lezers op je blog krijgt

Reacties – die jouw lezers op jouw artikelen achter laten

Omzet – wanneer de lezers van je blog je klanten worden

Energie – want je inspanningen worden beloond

Impact – op je lezers die resultaten boeken dankzij jou

 

Dat klinkt goed, toch? En het leuke is dat het ook eenvoudig is om te doen.

 

Hier vind je mijn tips om je blog minder M.E.S.T. te geven.

Moeite – bloggen hoeft lang niet zoveel moeite te kosten als je denkt. Als je een systeem gebruikt voor het inroosteren en schrijven van je blogs, wordt het schrijven van je blog leuker en gemakkelijker. Gebruik een vaste structuur voor het schrijven van je artikelen, zoals ik bijvoorbeeld eerder heb beschreven over het BlogRecept. Zodra de structuur staat, en jij weet waar wat moet komen in je blogartikel, is het belangrijkste dat je zo snel mogelijk schrijft. Zo blijf je heel dicht bij jouw manier van spreken en dat levert authentieke teksten met zo min mogelijk moeite.

 

Energie – maak een beknopt puntenlijstje van de dingen rondom het bloggen waarvan jij vindt dat ze onnodig energie vreten. Door het in kaart te brengen krijg je inzicht. Bepaal dan voor elk van die punten hoe je daar minder energie kwijt aan kunt zijn. Misschien kost het je energie omdat je er elke keer tegenop ziet. Schrijf in dat geval alle stappen voor het schrijven en publiceren van een blogartikel helemaal uit. Zo hoef je niet steeds opnieuw te bedenken wat je moet doen. Misschien kost het je energie om je tekst op je blogpagina te zetten. Overweeg dan om dat uit te besteden. Heb je handig tieners in de buurt? Die zetten jouw tekst waarschijnlijk in een mum van tijd op je blogpagina. Heb je geen puf om plaatjes bij je tekst te zoeken? Vraag het iemand anders! Voor je het weet, kost bloggen bijna geen energie meer!

 

Stress – veel stress bij het bloggen ontstaat wanneer je een blogartikel in korte tijd moet produceren. Dit is echt niet nodig. Zorg voor een voorraad zodat je altijd minimaal 2 artikelen hebt klaarliggen. Werk gewoon structureel vooruit en dan is er geen stress. Zoek ook ruim van tevoren bijbehorende illustraties op en plaats die in een map op je computer of laptop waar ook je blogartikelen in staan. Er is dan ook niet als er iets mis gaat met het overbrengen van je tekst op je blogpagina: er is namelijk geen tijdsdruk. Blok eens per week of twee weken een paar uur in je agenda om in alle rust te schrijven.

 

time

Tijd – tijd is er, de vraag is hoe je je tijd besteedt. Ik geloof heilig in het systematiseren, zeker als het gaat om bloggen. Er zijn systemen en methodes waardoor je sneller kunt schrijven. Zonder dat je teksten daar onder lijden. Sterker nog, met zo’n systeem worden je teksten alleen maar beter. Gebruik bv. een BlogRecept: je weet dan precies wat je wilt schrijven, je verdoet geen tijd met het bedenken van een logische opbouw, het controleren of er nog iets mist. Als je de tips voor Moeite, Energie en Stress uitvoert, dan merk je dat het je ook minder tijd gaat kosten. En dat levert weer minder stress op J

 

Ik weet dat het kan werken, want ik heb dit zelf allemaal gedaan, en geloof me, ik gebruik tegenwoordig nooit meer teveel M.E.S.T.

Ik nodig je daarom van harte uit om deze tips zelf uit te gaan proberen! Weg met het mestoverschot en op naar meer groei!

Ben jij nou zo’n ondernemer die nog sneller minder M.E.S.T. en meer G.R.O.E.I. wil, heb ik samen met Saskia Frankena van Biz2Web een training ontwikkeld om jou in de turbostand te zetten. Als BlogSisters zorgen we ervoor dat jij in één dag met een mooi nieuw blogartikel de deur uit stapt en geven wij jou een hele dag de gelegenheid om je schrijfmethode aan te scherpen en de SEO onder de knie te krijgen, in de wetenschap dat je dit voortaan elke week kunt doen. Direct aanmelden…dat kan hier!

 

[rad-hl]Wat ik graag van jou wil weten is op welke manier jij nu teveel M.E.S.T. gebruikt en hoe je daar vanaf wilt komen.[/rad-hl]
Als je dat deelt in een reactie op dit blogartikel krijg je van mij een sjabloon voor het uitwerken van jouw blogartikelen, gebaseerd op het BlogRecept.

 

PS. Deel dit artikel alsjeblieft met andere ondernemers, via de knoppen voor Twitter, Facebook, Google en andere sociale media. Zo kunnen ook de mensen in jouw netwerk hun bijdrage leveren of baat hebben bij de antwoorden van anderen – delen is vermenigvuldigen

 

16 thoughts on “Gebruik jij teveel mest?

 1. Eef

  Ik heb er weinig stress aan, maar ik durf ook (nog) niet online te zetten.
  Ben. Meer een beelddenker. Misschien is omdraaien een ide.
  Eerst de visuals en dan tekst.
  Goed plan?

  Reply
 2. Marielle

  hi Saskia,

  Wat een leuke methode heb je bedacht:-)! Ik gebruik niet zoveel MEST. Het lukt me goed iedere week een blog te schrijven. Soms ontbreekt het me aan inspiratie en dan duurt t even voordat er wat uit m’n vingers komt. Maar over het algemeen staan mijn blogs in notime op papier.

  Groetjes Marielle

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel voor je compliment, Marielle. Dat vind ik altijd leuk om te lezen! Heel goed dat je elke week een blogartikel weet te produceren. Laat je vooral ook door je klanten en lezers inspireren!

   Reply
 3. Maurice

  Soms begin ik met een blogidee. Ik schrijf 200 woorden om het later op te pakken. Om dan vervolgens er achter te komen dat het niet de kwaliteit heeft die ik mijn lezer wil bieden. Dit zijn de momenten dat ik bloggen niet leuk vind.

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel Maurice voor je openheid. Ik denk dat veel bloggende ondernemers zich hierin herkennen. Je kunt eventueel het BlogRecept gebruiken om een aantal blogartikelen op voorraad te schrijven. Spontane artikelen kun je dan altijd toevoegen, en de stress blijft weg. Succes !!

   Reply
 4. Ingrid

  Wat een geweldige methodiek: MEST. 😀

  Mijn MEST is dat ik teveel uitvoerend doe. Zelfs nu ik werk met een team, dan nog. En dat kost mij tijd en moeite om uit te leggen en aan te sturen.

  Hoe los ik dat op: systematiseren. Werkomschrijvingen maken, checklijst, stappenplan, wat dan ook. Als er een vraag komt, dan gelijk vastleggen hoe het moet zodat in de toekomst daarnaar gekeken kan worden. Ik begrijp het: vragen is sneller, maar je leert meer als je het moet opzoeken (moeite ervoor doen). Ik heb geleerd dat dan je leersproces sneller gaat, dan passief vragen en uitvoeren.

  Zo los ik dus mijn MEST op, stap voor stap 🙂

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Bedankt Ingrid voor je enthousiaste reactie op de M.E.S.T.-methode. Super ook dat je jouw manier van systematiseren hier met ons deelt !!

   Reply
 5. Jeannette

  Ik ben al blij dat ik weet waarover ik wil bloggen. Nu nog regelmatig schrijven en plaatsen. Als ik er voor ga zitten heb ik zo een aantal artikelen geschreven. De meeste tijd zit bij mij in de opmaak. Ik ben erg visueel dus ik wil dat het er ook nog leuk, netjes, overzichtelijk en professioneel uitziet. Dus kom maar op: IK hou van systemen.

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Net als jij, Jeannette, hou ik van systemen. Bedankt voor jouw waardevolle bijdrage, want opmaak is inderdaad heel belangrijk, vooral voor de visueel ingestelde lezers. Goed te lezen dat jij weet waarover je wilt bloggen: dat is heel belangrijk !!

   Reply
 6. Pamela

  Ik ben sinds kort aan het bloggen. Als ik eenmaal bezig ben dan ga ik als een tierelier. Maar geen idee of er een goede opbouw of structuur in zit. Dan komt het meer vanuit enthousiasme. Ik kan er ook tegenop zien vooraf. Ervaring en minder mest zou dan wel lekker zijn…

  Reply
  1. Saskia Frankena

   Dat herken ik Pamela. Toen ik drie jaar geleden begon met bloggen had ik dat ook heel erg. Soms spoten ze er uit en soms had ik het gevoel weer te ‘moeten’. Als ik nu MEST bespeur is het altijd omdat ik het systeem loslaat…dus: back to basics en dan gaat het weer.

   Reply
 7. Anneke Panella-Drijver

  Sinds kort systematiseer ik wat meer, maar dat kan zeker beter. Ik schreef mijn blogs heel ad hoc en dan zat ik vaak tot ‘s avonds laat te zwoegen. Nu doe ik er steeds drie per keer. Ik kies drie onderwerpen, doe voor de drie artikelen kort onderzoek op internet, ik schrijf de artikelen, zoek de drie afbeeldingen en dan zet ik ze alle drie klaar in Word Press. Inderdaad veel minder stress op deze manier. Maar omdat ik dan weer wacht tot ze ‘op’ zijn is het nog steeds wel stressvol. Kan eigenlijk beter weer gaan schrijven op het moment dat ik er nog één of twee heb, voor noodsituaties.
  Groet, Anneke

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Goed om te horen dat je steeds meer systematiseert. Dat maakt je leven als blogger en als ondernemer een stuk makkelijker. Je kunt in je agenda inplannen wanneer je weer twee blogartikelen schrijft. Zo blij je je voorraad op peil houden. Succes, Anneke!

   Reply
 8. Tineke van den Tillaart

  Leuk om op deze manier de pijnpunten te beschrijven van het bloggen!
  Ik weet wanneer ik wil publiceren, maar het schrijven gebeurt nog steeds een paar dagen voor de publicatie met als gevolg dat er tijdsdruk op zit en dat kan stress opleveren.
  Als ik het onderwerp weet en wat informatie ik verzameld heb, dan gaat het schrijven vanzelf en steeds sneller. Na een paar uur of na een dag lees ik de tekst nog eens kritisch door en schaaf hem bij tot ik er tevreden over ben. Het plaatsen en het zoeken van plaatjes kost tijd, maar ook dit gaat steeds sneller.

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Fijn om te lezen dat het schrijven je steeds sneller af gaat, dankjewel voor je reactie ook. Oefening baart kunst! Misschien kun je eens elke drie weken een vaste tijd afblokken om 4 blogs in 1 keer te schrijven en zo langzaamaan een voorraadje op te bouwen. Scheelt echt stress!

   Reply
 9. Anja Leinders

  Wat bijzonder dat jullie de principes van de permacultuur toepassen op bloggen 🙂 Bij permacultuur ga je ook een (eco)systeem creëren op zo’n manier dat je zo weinig mogelijk resources van buitenaf binnen het systeem moet brengen. Een zichzelf onderhoudend ecosysteem dus.

  Voor wat bloggen betreft loop ik het vaakst tegen de M op. Ik rooster wel in, maar het is lastig om me aan die planning te houden. Als ik eenmaal de drempel over ben, gaat het wel heel vlot om het schrijven van het artikel tot een goed einde te brengen.

  Inspirerend om te zien hoe je de vergelijking maakt. Dank je!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *