Hoe genees je van het AZ-syndroom?


Zelfstandig ondernemer zijn
is heerlijk. Zelfstandig aan het werk, klanten blij maken, je eigen koers varen. Zelf bepalen wanneer je werkt, waar je werkt, hoe je werkt. Zelf je prijs bepalen, zelf je werkplek kiezen, zelf je klanten kiezen. En voordat je het in de gaten hebt, lijd je ineens aan het AZ-syndroom…

zelf doen syndroom“Wat is het AZ-syndroom?”, hoor ik je al vragen. Nou, dat is de ziekte waar veel ondernemers onder gebukt gaan en die staat voor Alles Zelf doen. En dat begint bij de verwarring tussen “zelfstandig” en “zelf”. Ook ik koester mijn zelfstandigheid als ondernemer. En ook ik moest op een moment tot de conclusie komen dat zelfstandig niet altijd zelf betekent, maar dat dit wel precies was wat ik deed. Zelf mijn administratie, zelf mijn website, zelf mijn facturen, zelf mijn mails, zelf…. Herken je iets?

Wat zijn de symptomen van het AZ-syndroom? Die lopen uiteen en verschillen wat van ondernemer tot ondernemer en er zijn ook heel overeenkomsten. Kijk hieronder maar eens in mijn lijstje van symptomen die ik grotendeels heb gehad, niet alleen voor bloggen, maar voor mijn hele bedrijf:

 • veel uren werken, waarmee ik weinig vrije tijd overhoud
 • onder druk staan, waardoor ik me niet lekker voel en steken laat vallen
 • stress van deadlines die ik meestal wel haal, maar niet echt op een ontspannende manier
 • angst hebben, of het wel lukt, ik de deadline wel haal, of ik vragen van mijn klanten snel genoeg beantwoord, of ik het wel kan, of ik geen fouten maak
 • teveel in mijn bedrijf werken (met de details bezig zijn ) en onvoldoende aan mijn bedrijf
 • de grote lijn uit het oog verliezen, omdat ik focus op deadlines, details en dingen meer tijd kosten dan verwacht (omdat ik het zelf doe, wat anderen sneller en beter kunnen, dus mij onnodig veel tijd kosten)
 • frustratie over dingen die ik niet goed kan en niet leuk vind om te doen (zoals financiële administratie, de btw-aangifte, aanpassen van een opt-in formulier op mijn website, updates doen op mijn WordPress websites…)
 • frustratie over onderbrekingen, computerproblemen, software-updates
 • teleurstellingen over tegenslagen, die me tijd kosten waarvan ik voel dat ik die niet heb
 • alles perfect willen doen, ook en vooral dingen die niet tot mijn kernkwaliteiten behoren
 • kritiek hebben op mezelf: vinden dat ik het zelf moet kunnen, omdat …. Nou ja, gewoon, omdat ik dat vind…
 • vergeten dat ik om hulp kan vragen
 • me schamen voor iets dat me niet lukt, en vervolgens pas ten einde raad om hulp vragen.

AZ syndroom

 

 

 

 

 

De lijst kan langer…. Maar ik vind dit wel genoeg 🙂

En ik ben wel nieuwsgierig wat jij hiervan herkent bij jezelf en jouw bedrijf.

Hoe genees je van het AZ-syndroom?

Ja, dat is natuurlijk de hamvraag. Toch blijkt het niet zo moeilijk als het misschien lijkt. En in dit geval gaat het gezegde “zachte heelmeesters maken stinkende wonden niet op”. En gelukkig maar!

Dat het makkelijk is dan het lijkt, gaat vaak op. Zolang je geen hulp vraagt, lijkt de oplossing ver weg, onvindbaar of misschien zelfs onmogelijk. Wat mij enorm heeft geholpen is een simpele en overzichtelijke aanpak. In dit geval een kwadrant dat je zelf kunt invullen en dat je onmiddellijk helderheid geeft. Met dit kwadrant geef jij jouw AZ-syndroom het nakijken. Ik noem het hier even het SSMM-kwadrant. Dat ziet er als volgt uit:

zelf doen syndroom kwadrant

 

 

 

 

 

SSMM staat voor Stop Start Meer Minder
En dit is hoe je het gebruikt:
Je schrijft de volgende dingen op in de kwadranten 1, 2, 3 en 4:

Stop – dit zijn dingen die je niet meer wil doen

Start – dit zijn dingen die je wil gaan doen (en nu nog niet doet)

Meer – dit zijn dingen die je al doet maar waar je meer van wil doen

Minder – dit zijn dingen die je doet en waar je minder van wil doen

Je kunt volstaan met 1 ding per kwadrant, maar dat hoeft niet. Leef je uit. En doe dit regelmatig. Zet je kwadrant eens per kwartaal in je agenda en pas het in een paar minuten aan, op basis van wat je NU nodig hebt om van je AZ-syndroom af te komen.

Ik deel hier mijn SSMM-kwadrant voor mijn blogactiviteiten

Stop – zelf zoeken naar html-codes en rechtenvrije afbeeldingen
Start – uitbesteden van het inladen en inregelen van opmaak van mijn blogartikelen
Meer – voorraad van blogartikelen ook echt van tevoren inladen op mijn blogpagina
Minder – tijd verdoen aan frustraties over technische aspecten (door onmiddellijk hulp in te schakelen en uit te besteden)

Het leven is simpel. Je gedachten maken het vaak moeilijk en ik spreek hier nadrukkelijk uit eigen ervaring J Kijk voor jezelf hoe goed dit kwadrant voor jou kan werken! Want laten we eerlijk zijn: hoe eerder je ervan af komt, hoe beter toch?

[rad-hl]De beurt is nu aan jou! Geef in jouw reactie aan wat jij als eerste in jouw kwadrant zet![/rad-hl]

Dan stuur ik je meteen het sjabloon voor dit SSMM-kwadrant per mail.

Ik ga voor jouw BlogSucces,
Saskia

PS Deel dit artikel alsjeblieft met andere ondernemers, via de knoppen voor Twitter, Facebook, Google en andere sociale media. Zo kunnen ook de mensen in jouw netwerk hun bijdrage leveren of baat hebben bij de antwoorden van anderen – delen is vermenigvuldigen.

7 thoughts on “Hoe genees je van het AZ-syndroom?

 1. Wim Bakker

  Mooi artikel Saskia en een prima reminder die je eigenlijk iedere week/maand/kwartaal/jaar en uiteraard tussendoor als je ergens in vastloopt kunt toepassen.

  Iets wat veel (hoog)gevoelige mensen hebben is overzicht/inzicht, structuur en discipline in hun leven. Veel vrouwen, althans zo gaat de ronde, denken te kunnen multi-tasken, maar werkt dat wel zo? Ik denk dat het ook bij de meer gevoeligere mannen ook voor komt, zo ervaarde ik het zelf en zie ik het ook bij mijn klanten terug, zowel mannen als vrouwen.

  Het mooie is dat dit kwadrant op ieder vlak toepasbaar is. Ook bij mij komt het af en toe opzetten, dus altijd zaak er zo snel mogelijk mee aan de gang te gaan, want het is belangrijk.

  Stop – Alles tegelijk willen doen. Je afhankelijk op te stellen.
  Start – Met het belangrijkste eerst te doen en maak af waar je aan begint, tenzij het een afhankelijkheid heeft. Streef ernaar om jouw verantwoordelijkheid (dus niet die van een ander) te nemen waar je teveel in afhankelijkheid blijft hangen.
  Meer – Planning en structuur aanbrengen, door projecten en to-do list bijhouden. Keep it Short and Simple.
  Minder – Richten op wat jou blijft afleiden. Taken opnemen die niet bij jou thuishoren.

  Reply
 2. Marielle van der Vlies

  Ja daar hou ik van, dit soort praktische systemen.

  Ik heb ook erge last van dat AZ syndroom, dus ik heb meteen mijn SSMM kwadrant even ingevuld.

  S – zelf de reacties op mijn blog modereren.
  S – mijn assistent vragen dit voor mij te doen.
  M – content creeeren en meer blogs in het voren schrijven in plaats van op de laatste nipper.
  M – laat in de avond werken. Dus ik ga nu ook mijn computer uitzetten:-)

  Dank je Saskia voor deze reminder!!

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Mooi Marielle om te zien dat je meteen implementeert en fijn dat je dit met ons deelt! Ik wens je (en alle andere ondernemers) een syndroom-vrij 2016 !

   Reply
 3. Anneke Panella-Drijver

  Gelukkig ben ik aan het genezen, maar soms besef ik te laat dat ik iets ook had kunnen uitbesteden. Wat zou ik als eerste in het kwadrant zetten? Voor mij is dat op dit moment. Stop met het bezoeken van netwerkevents. Ik weet dat het belangrijk is, maar ik kom er altijd met een vervelend gevoel vandaan. Ga ik in 2016 even niet meer doen. 🙂

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel Anneke voor jouw heldere reactie. Heel goed om een keus te maken. Geen netwerkevents voor jou in 2016! Dat is helder. Is er ook iets wat je wil starten?

   Reply
 4. Tineke

  Ik lijd al jaren aan het AZ-syndroom, dus je blog is heel herkenbaar. Net als jij vind ik het absoluut niet leuk om met website en software gerelateerde zaken bezig te zijn. Maar met de kennis die ik inmiddels heb opgedaan, kan ik wel veel problemen zelf oplossen. Want problemen ontstaan niet alleen op kantoortijden. Omdat ik de kosten scherp in de gaten moet houden kies ik er voorlopig voor om zoveel mogelijk zelf te doen. Als geld geen rol zou spelen, zou ik meer zaken (ook schoonmaakwerk) uitbesteden. Maar ik ga het kwadrant wel invullen om me meer bewust te worden van wat ik nu eigenlijk wel en niet zelf wil blijven doen.

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Je hebt helemaal gelijk, Tineke, dat bewustwording belangrijker is dan uitbesteden. Eerst helderheid scheppen, inderdaad. Veel succes!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *