Waarom zou jij moeten reageren?

 

Heb je enig idee hoe vaak ik deze vraag krijg? Waarom zou ik moeten reageren op de blogs van anderen? Veel bloggende ondernemers zijn hier zelfs vreselijk eerlijk over: ze lezen andermans blogs liever niet en reageren zelf al helemaal nergens op. Dat mag! Dat is het goede nieuws! Is het handig? Nee! En dat is het slechte nieuws Want besef jij wel wat je allemaal mist als je niet reageert? Wil jij weten wat de 11 belangrijkste redenen zijn om juist WEL te reageren op blogs van anderen?

waarom zou je reageren
Heb jij het idee dat blogs lezen en daar een reactie achterlaten je teveel tijd kost? Dat je dat niet leuk vindt om te doen? Dat je zoveel blogs voorbij ziet komen dat je niet weet waar je moet beginnen? Dat je persoonlijke dingen liever niet deelt in een reactie op een blogartikel van een ander? Of denk je misschien dat jouw reactie niet wordt gewaardeerd, niet gezien, niets uitmaakt?

Geloof me, ik heb die dingen ook allemaal wel eens gedacht. Meerdere keren. Sommige zelfs hardnekkig vaak. En ik wil je ook graag vertellen tot welke conclusie ik ben gekomen, nu ik al ruim vier jaar elke twee weken blog voor mijn bedrijf: reageren op blogs van anderen is niet alleen zinvol, het is onmisbaar. En ik leg je graag uit waarom.

Door zelf bij te dragen aan een blog van anderen, geef je het goede voorbeeld. Maar er zijn meer voordelen en deze staan hier voor jou op een rijtje:

 • Het biedt je de kans te leren van anderen.
 • Door te reageren ontdek je antwoorden op belangrijke vragen, zoals:
 • Waarom reageer jij wel of juist niet op een artikel?
 • Hoe voel jij je wanneer je een reactie geeft?
 • Wat kun jij doen om de lezers van jouw blog te laten reageren?
 • Word jij bedankt door de blogger zelf, wanneer jij reageert?
 • En zo ja, hoe voelt dat voor jou?
 • Krijg jij wel eens een weggever voor het geven van een reactie bij een ander?
 • Wat vind jij van zo’n weggever? Handig of niet?
 • Wil jij jouw lezers belonen met een weggever?
 • Op wat voor soort call to action reageer jij zelf niet/wel?
 • Hoe schrijf je een goede call to action?

Met zoveel vragen en zoveel antwoorden kun jij je voordeel doen op je eigen blog. Besef dat wat je zelf ervaart bij anderen een prachtige leerschool is voor wat jij wel en niet op jouw blog kan en wil doen.

BA-B1603 Blog Commenting
Zorg dat je dit met regelmaat doet. Je kunt dit eenvoudig structureel doen door dit lijstje met vragen in je agenda te zetten, eens per 3 maanden en daar een uurtje voor te gaan zitten. Laat je verrassen! Je leert er ongelooflijk veel van, het kost relatief weinig tijd en het kost geen geld. Goedkoper en effectiever leren bestaat niet!

O ja, en dan nog iets…

Het hoeft allemaal niet in een keer, he? Je kunt gewoon stap voor stap doen, en blog voor blog. Eerst iets uitproberen en ervaren hoe het voor je werkt. Daarna kun je steeds meer toevoegen, gewoon in je eigen tempo.

[rad-hl]Dus, vertel eens! Wat is de belangrijkste reden voor jou waarom jij reageert op blogs van anderen? Deel dat in jouw reactie op dit blogartikel.[/rad-hl]

Als jij in aanvulling op jouw belangrijkste reden in je reactie ook de link naar jouw favoriete eigen geschreven blogartikel plaatst, ga ik daar lezen en mijn reactie achterlaten! Gewoon omdat het werkt!

En nu?

Wil jij ook graag optimaal werken met het BlogRecept? Kom dan naar mijn BlogCafé. Dit is een gratis implementatiesessie voor ondernemers. Maar let op: dit is echt alleen voor types die snel en authentiek willen bloggen voor hun bedrijf! En die graag reacties willen op hun blog 🙂 Direct even aanmelden via deze link: http://blogatelier.nl/blogcafe/

Ik kijk uit naar je komst!

Leave your Legacy
Saskia

 

 

61 thoughts on “Waarom zou jij moeten reageren?

 1. Marjan

  Hoi Saskia
  Eigenlijk reageer ik nooit op een blog, lees ze ook niet altijd helemaal af.
  Nu ik daar dan zo over nadenk, ja je hebt me aan het denken gezet, vind ik dat best gek.
  Zelf heb ik een hele tijd wel een blog bijgehouden, vond het gewoon heel leuk om te schrijven, maar daar kwamen ook niet veel reacties op. Dan weet je ook niet of mensen het leuk, interessant of juist niks vinden.
  Sinds m’n moeder een paar maanden geleden overleden is, heb ik niet meer geschreven. Misschien toch maar weer eens voor gaan zitten. En reageren op andermans blog…
  De blog van mezelf die ik misschien wel het leukst vind is deze: http://www.goedsel.nl/smile/
  Groetjes,
  Marjan de Wit

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel, Marjan, voor je openheid. Gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Heel begrijpelijk dat dan andere dingen dan bloggen voor gaan…
   Ik heb jouw leuke blogartikel gelezen en daar ook een reactie achter gelaten!

   Reply
 2. Esther van der Wijk

  Ik reageer op blogs wanneer ik ze inspirerend vind en/of ik nog een nieuwe invalshoek op het onderwerp toe te voegen heb.
  Soms reageer ik ook wanneer er gereaguurd wordt op een blog (waarvan ik schrijver/het onderwerp interessant vind). Dan zet ik me in om de negativiteit te stoppen door de reaguurders een keuze voor te houden om anders naar het dilemma te kijken (“omdenken”) .
  Delen van blogs doe ik alleen bij onderwerpen die mijn eigen dienstverlening ondersteunen of van mensen die ik echt goed ken.

  Reply
 3. Yvonne Bakker

  Hoi Saskia,

  Ik reageer zeker niet op alle blogs die langskomen, want ik heb het gevoel dat wanneer ik dat zou doen, er een dagtaak op mij ligt te wachten. Dus ik reageer slechts, wanneer het gemakkelijk is om te reageren, oftewel niet teveel tijd van mijn vraagt, maar zeker wanneer het onderwerp mij aanspreekt en/of ik er zelf ook nog iets van “waarde” (altijd subjectief) aan kan toevoegen.
  Dus ik heb jouw blog gelezen, maar nee niet de reacties die je hierop hebt gekregen.

  Reply
 4. Anita Vroonland

  Hoi Saskia,
  Ja, belangrijk onderwerp! Het valt me op dat zelfs bloggers moeite hebben om te reageren op blogs van een ander – en zij zouden toch moeten weten hoe ‘t werkt – net zoals je op periscope ziet dat mensen maar zuinigjes zijn met hartjes geven. WTF?? Da’s een ander verhaal natuurlijk, maar het gaat om de intentie van geven.
  In mijn beleving is geven identiek aan ontvangen. Hoe meer je geeft, des te meer te krijgt. Natuurlijk moet dat niet de insteek zijn van je reactie, maar ik vind wel dat we met z’n allen vrijgeviger moeten zijn!
  Het is zo simpel, maar blijkbaar erg moeilijk. Cultuurdingetje?
  Wonderlijk!
  Goed onderwerp, dank je wel, Saskia.
  Anita Vroonland
  http://www.TribalRainmakersClub.com

  Reply
 5. Ilza

  Hi Saskia,
  Marielle gaf mij een link naar je blog.
  Waardevolle informatie!

  Ik zal eens gaan zoeken naar blogs die aansluiten op mijn expertise.
  De meeste bedrijven die ik ken bloggen (nog) niet. (consumenten product ontwikkeling)
  Dat is natuurlijk onzin, heb nog niet goed genoeg gezocht!

  Kom op LinkedIn wel veel blogs tegen, die ik hier en daar lees.
  Ga proberen na het lezen ook te reageren, al is het alleen maar met ‘goed gedaan’ of ‘ik ben het geheel met je eens’ etc.

  Dankjewel voor je waardevolle info!

  p.s.
  Mijn blog kan je vinden op http://www.clariss-id.com/blog
  Aankomende dinsdag komt de nieuwe volgens een net format. 🙂

  Reply
  1. ilza

   Wat ik mij nog afvraag :
   Volg en reageer je ook op blogs van je concurrentie of alleen van potentiële klanten?

   Reply
 6. Marie-Astrid Zeinstra

  Hallo Saskia,

  Mooi dat je dit blog nog een keer onder de aandacht brengt. Naar aanleiding van de reactie van Marian Stoppelenburg heb ik haar eBook gedownload en ook het tekstvoorbereidingsformulier besteld. Beide vind ik erg waardevol. Dus een hele goede reden om te reageren op een blog is kennis te nemen van de ideeën van andere experts. Op deze manier elkaar versterken spreekt mij altijd erg aan!

  Reply
 7. Mariska

  Andere blogs reageren en lezen biedt wat mij betreft alleen voordelen! Nouja, afhankelijk van de mate waarin je het doet kost het wel tijd. Maar je laat zien dat je open staat voor communicatie, uiteindelijk helpt het ook wel met je eigen bezoekersaantallen, en een reactie is een leuke manier om de schrijver te laten zien dat je het waardeert! En je mening kan ook iets bijdragen 🙂

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Ik ben het helemaal met je eens, Mariska, dat reageren en lezen alleen maar voordelen biedt. Wat fijn dat je dit in jouw reactie hier deelt! Er wordt nog vaak onderschat hoeveel een reactie kan bijdragen, inderdaad.

   Reply
 8. Anneke Stuij

  Hallo Saskia,

  ik reageer op een blog als het me geraakt heeft en aan het denken gezet heeft. Als de schrijver en het onderwerp mij liggen en als ik denk dat mijn reactie iets toevoegt voor de schrijver of de lezers.

  En soms heeft het ook met tijd te maken. De blogs lees ik tussen mijn eigen werk door. Ik wil echt achter mijn reactie staan. Als ik meer tijd over heb, neem ik er eerder de tijd voor om een antwoord te schrijven en te plaatsen.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dat is ook een mooie insteek, Anneke! Ik hou er ook van om aan het denken gezet te worden. Dankjewel!

   Reply
 9. Akkie Riewald

  Blijkbaar heb je met dit onderwerp toch mensen geraakt, gezien de vele reacties. Dat is op zich al een mooie reden ook te reageren. Meestal reageer ik als ik wordt geraakt, zoals nu of als ik iemand een complimentje wil geven. Soms ook als de opzet, het onderwerp, of insteek, de schrijfwijze en creativiteit me triggert. En misschien heb ik af en toe ook een leuke aanvulling.

  Ik blog vooral in de hoop andere mensen daarmee te helpen. Een van die blogs:

  http://www.maracommunicatie.com/een-geldzak-of-platzak-hoe-is-jouw-geld-mindset/

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Hoi Akkie, ja, ik heb kennelijk mensen geraakt. En dat is mooi! Dankjewel voor jouw reactie en je aanvulling. Ik heb inmiddels op jouw blog gereageerd. Goed onderwerp heb je daar gekozen!

   Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Graag gedaan, Etienne. en fijn om te lezen dat je iets aan mijn blogartikel hebt gehad. Ik ben het volledig met je eens dat de titel heel bepalend is. Ik heb je blogartikel gelezen. Ik kan nergens zien hoe ik een reactie achter kan laten. Dat is jammer. Je artikel vind ik leerzaam. Ik zag wel dat ik kon stemmen. Dat heb ik gedaan: ik heb een 4 gegeven 🙂

   Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dat is ook een mooie reactie van jou, Henkjan. En helder: dat je je aangesproken voelt. Dat is ook precies de weg, in mijn beleving. Natuurlijk ga ik een reactie op je blog geven!

   En dat heb ik inmiddels gedaan. En ik zie dat je gebruik maakt van Disqus…. dat vind ik een heel lezer-onvriendelijk platform… en ik heb via zes klikken en aanpassingen mijn reactie geplaatst… zonder resultaat… ik raad je aan een andere manier te vinden die het de lezer veel gemakkelijker maakt om te reageren…

   Mijn reactie op jouw blogartikel is:
   “Wat leuk om weer een goed leesbare tekst, een frisse blik en verteerbare blog te lezen! ik hou van tekstinnovatie en jouw stopkop vind ik heel helder en creatief. Dankjewel voor de frisse blik!”

   Reply
   1. Henkjan

    Bedankt Saskia. Mooie reactie, helaas idd niet zichtbaar onder mijn blog. Kreeg onlangs ook al te horen dat reageren via Disqus niet gebruiksvriendelijk is. Ik zie je reactie wel in mijn account, maar krijg hem niet ‘approved’. Zal eens moeten kijken naar een beter alternatief. Groeten, Henkjan

    Reply
   2. Henkjan

    Hoi Saskia, net nog even gecheckt: de status van jouw reactie op mijn blog is ‘deleted’. Waarschijnlijk heb je hem al zoekend en klikkend dus helaas verwijderd. Maar toch bedankt.

    Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Super Ellen voor je heldere reactie. Wat leuk dat je onlangs ook bent gaan bloggen. Ik ga je blog bezoeken en een reactie achterlaten!

   Reply
 10. Marie-Astrid Zeinstra

  Hoi Saskia,

  Bedankt voor de reminder weer! Ik reageer vooral om 2 redenen: om de auteur positieve feedback te geven, (die krijg ik zelf namelijk ook graag) en omdat het voor mij belangrijk is deel uit te maken van een community met een gelijksoortige mindset. Daarnaast sluit ik me graag bij Anneke aan: ik waardeer jou als persoon en je blogs en ebook vind ik altijd waardevol. Dit heeft echter wel als consequentie dat ik me bezwaard voel als ik te lang niets van me laat horen.
  Wat fijn dat je het blogcafé bent gestart! En donderdag is ook nog de perfecte dag voor mij. Helaas kon ik vanochtend niet, is er volgende week ook een?

  Hartelijke muzikale groet, Marie-Astrid Zeinstra

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Marie-Astrid voor je uitgebreide en enthousiaste reactie. Goed om te lezen waarom jij reageert. Je noemt ook iets heel moois: deel uitmaken van een community met gelijkgestemden. Dankjewel daarvoor! Fijn ook om te lezen dat je mijn blogs waardevol vindt! Ik vind het echt belangrijk dan ondernemers zoals jij er echt iets aan hebben!

   Het BlogCafé noem je ook: dat is er elke donderdag, ongeacht het aantal deelnemers 😉 Van 1 tot en met 10 – alle ondernemers zijn welkom. Wel graag aanmelden via http://bit.ly/BlogCafé, want er is slechts plek voor 10 mensen per keer 😉

   Reply
 11. Wilme de Roon

  Tjonge, wat een interessant blog en fantastisch zoveel reacties. Leuk ook om de verschillende ideeën over je vraag te lezen. Het roept wat op in ieder geval. Hier staan wel weer andere interessant lijkende blogs die vast ook het lezen weer waard zijn. Dus het wordt nog een lange avond.

  Reply
 12. Amarens

  Eigenlijk reageer ik alleen als ik daarmee waarde kan toevoegen voor de lezers of een ander perspectief kan geven. En heel soms, omdat het een bevriend iemand is die ik succes gun. En in dit geval omdat jij mij waarde hebt geleverd.

  Reply
 13. Karin

  Hoi Saskia,

  Wat een mooi waardevol blog weer! Ik merk dat ik reageer op blogs als er open geschreven wordt en er 1 vraag gesteld wordt. Niet meerdere vragen, want dan raak ik in de war en dan denk ik: waar moet ik nu op reageren? Ik reageer ook niet als de vraag te ‘diep’ gaat. Dan wil ik er goed over nadenken. Dan merk ik dat de vraag blijft hangen en dat ik die in mijn eigen tempo wil beantwoorden. Eigen tempo is dus ook belangrijk. Maar dat is dan weer jammer voor degene die iets waardevols heeft geschreven, want die weet dan niet dat het waardevol voor me is geweest. Mijn favoriete blog heb ik niet echt, maar Ik zou het enorm leuk vinden als je mijn blog van gisteren wilt lezen: http://www.gezondinjebedrijf.nl/2016/02/02/ik-moet-ik-moet-ik-moet/
  (Daar wordt overigens geen vraag in gesteld, dus dat is een goeie voor mijn volgende blog!)
  Hartelijke groet, Karin

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Wat een mooie, spontane reactie van jou, Karin. Dankjewel!
   Je noemt ook iets belangrijks: de meeste mensen, net als jij beschrijft, reageren makkelijker als er gewoon 1 ding wordt gevraagd. Dankjewel voor de helderheid die je hiermee geeft. Ik ga jouw blogartikel zeker lezen, en daar ook op reageren. Beloofd is beloofd, toch?!

   Reply
 14. Marjolein de Neef

  Oja, ik hoef er niets voor terug, niet nog meer ebooks in mijn mailbox. Een link naar een ebook, checklist, training o.i.d. Vind ik geen punt, dan kan ik zelf de afweginging maken of ik dit wil. Een waardevolle blog en eventueel ‘dank je wel voor je reactie’ is voor mij genoeg. Dank je wel Saskia!

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dat is een hele openhartig antwoord, dankjewel Marjolein! En zo is het ook: een blog biedt je waarde….. of niet. Fijn dat je hebt gereageerd !

   Reply
 15. Marjolein de Neef

  Hoi Saskia, ik wil best regelmatig reageren op een blog; omdat het me geïnspireerd heeft, nieuwe kennis heeft gebracht of gewoon als bedankje aan de blogger die de moeite neemt om iets te delen. Maar vaak moet ik dan eerst inloggen, weet ik niet hoe dat moet en laat ik het maar. Jammer …
  En soms houdt het achterlaten van een e-mailadres me al tegen, want dan sta ik meteen weer op een mailinglist en ik krijg al zoveel email; ik wil soms gewoon eenmalig een antwoord achter laten. Nou ja, dat dus en vandaag toch mijn reactie!

  Reply
 16. Michael Schulze

  Ik reageer op een blog als het waardevolle informatie geeft. Is het zozo dan reageer ik niet. Is een blog herhaaldelijk zonder waarde dan meld ik me af.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Michael voor je helderheid! Je hebt helemaal gelijk: er moet waarde worden geboden. Anders voegt een reactie ook niet zoveel toe, inderdaad. Wat is jouw blogpagina? Dan ga ik daar een reactie achterlaten voor jou!

   Reply
 17. Monique Jans

  Hoi Saskia,

  Als ik reageer is dat meestal omdat er ‘n vraag gesteld wordt. Als ik de persoon aardig vind helpt dat natuurlijk ook mee. Toch merk ik dat ik lang niet bij ieder blog reageer, ook al wordt er ‘n vraag gesteld. Vaak denk ik dan dat mijn reactie niet zoveel toevoegt…

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel voor je eerlijke en kwestbare reactie, Monique. Veel mensen denken dat hun reactie niet iets toevoegt. En dat is jammer, want je doet er wel zeker toe. Elke blogger waardeert oprechte reacties, dus ook de reactie van jou! Wat is jouw blogpagina? Dan ga ik daar een reactie achterlaten voor jou!

   Reply
 18. Mariet Verheijen

  Reageren op een blog, ik vind het heel interresant om blogs te lezen en haal er ook altijd wel wat uit. Reageren voelt wat onzeker, schrijf ik wel iets zinvols, is het wel belangrijk wat ik schrijf, wordt het wel gezien, heel veel zoeken om het niet te doen. Toch ben ik altijd wel dankbaar voor informatie waar ik van mag leren. “Ik neem mij nu voor om meer gaan te reageren”!!!!,Dankjewel Saskia voor deze wijze les.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Mariet voor jouw aanvullingen! Bedenk dat elke blogger blij is met een persoonlijke reactie. Een reactie is vaak waardevoller voor anderen dan je zelf denkt. Wat is jouw blogpagina? Dan ga ik daar een reactie achterlaten voor jou!

   Reply
 19. Adrienne Lijs

  Mijn belangrijkste reden om te reageren? Om te laten weten aan de schrijver dat een blog waardevol is. Reageren doe ik wel eerder wanneer mij een vraag wordt gesteld (dat je soms nog iets extra’s ontvangt als dank voor je reactie, is mooi meegenomen).

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel voor jouw heldere reden. Fijn te lezen dat jij je bewust bent van het geven van erkenning. Het kan inderdaad zo simpel zijn… Wat is jouw blogartikel waar ik een reactie achter kan laten?

   Reply
 20. Marian Stoppelenburg

  Hallo Saskia,

  Je bent goed bezig zeg. Mooi dat jouw blog meteen zoveel reacties oproept.

  Ik reageer op een blog om de schrijver te laten weten, dat zijn of haar boodschap daadwerkelijk aandacht heeft gekregen. Dat is iets heel bijzonders en wordt steeds zeldzamer in de onmetelijke, razendsnel groeiende overload aan berichten die we elkaar toesturen. Gisteren hoorde ik dat we alleen al via WhatsApp 42 miljard berichtjes per dag verzenden. Vandaag zijn dat er misschien alweer een paar miljoen meer…

  Mijn vakgebied is tekststrategie. Ik ben vanuit mijn tenen overtuigd van het belang van nadenken én keuzes vastleggen vóór je begint aan je tekst. Dat leidt tot blije lezers…

  Deze visie maakt voor mij spelling van ondergeschikt belang. Hierover schreef ik deze week een blog: ‘Spelling is niet belangrijk’. Je vindt die blog op: https://www.linkedin.com/pulse/spelling-niet-belangrijk-marian-stoppelenburg
  De lezer vindt in het bericht – als beloning voor het lezen – een mogelijkheid om mijn nieuwste e-book over tekststrategie zonder kosten te downloaden.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Marjan, voor jouw uitgebreide en waardevolle reactie! Gaaf om te lezen hoe jij over taal en tekst denkt. Vind ik ook echt inspirerend. Ik heb jouw blogartikel gelezen en daar ook een reactie achtergelaten. Beloofd is beloofd, toch? Ik kan me goed vinden in jouw aanpak en ga je artikel ook delen via FB… !

   Reply
 21. Anne

  Hallo Saskia.
  Fijne bijdrage! Ja ik reageer op blogs omdat ik de schrijver wil erkennen voor zijn of haar bijdrage, omdat ik mijn wijsheid graag toevoeg, omdat ik door vragen te stellen nog meer wijsheid van de ander omhoog haal.
  Dat zijn voor nu de belangrijksten.

  Als ik het met mijn vakgebied vergelijk dan moet ik nu denken aan de schroom die veel gescheiden ouders hebben om over de vaak moeilijke periode van scheiden te praten. Schaamte, vuile was hang je niet buiten enz, terwijl, als ze het doen, dan blijkt ineens dat ze niet alleen zijn én dat door de uitwisseling er veel te leren en uit te wisselen valt. Zo zie ik reageren op blogs dus ook.
  Een grote uitnodiging om een community te vormen waar één en één veel meer is dan 2.
  Do good…je hebt een mooi vak!
  Anne

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Super, Anne, om jouw betrokken en waardevolle reactie te lezen! Ik begrijp (helaas ook uit eigen ervaring) dat het lastig is om over onderwerpen online te praten die zo persoonlijk zijn als bij een scheiding. Jouw beschrijving van een community waarbij 1 +1 = veel wordt… onderschrijf ik van harte! Dankjewel!

   Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Mooi, Bert, dat het je nieuwsgierig maakt. Kun je iets zeggen over waar je precies nieuwsgierig naar bent?

   Reply
 22. Marielle van der Vlies

  Hi Saskia,

  ja dit is een heel waardevol en leerzaam blog Saskia. Want ik ervaar ook hoe waardevol het is te reageren op andermans blogs en hoe fijn het is zelf reacties te ontvangen. Wil je zelf reacties krijgen op je blog, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Dat is ook precies de reden dat ik reageer op andermans blogs.

  groetjes Marielle

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel, lieve Marielle, dat vind ik goed om – juist van jou – te horen. Wederkerigheid is een krachtig concept.

   Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dat is super dat je dat zo bondig zegt, Mark! Uitwisseling is het sleutelwoord, dankjewel! Ja, een uitwisseling is een goede motivatie, voor zowel de blogger als de lezer.

   Reply
 23. Jojanneke

  Ha Saskia, dank voor deze blog. Ik ben een beetje een anonieme lezer. Lees veel maar reageer weinig. Ik ga eens bij mezelf te raden waarom ik dat zo doe.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Hoi Jojanneke, dankjewel voor je openheid. Ik ben benieuwd wat je gaat ontdekken 😉

   Reply
 24. Annemieke

  Ik reageer vaak op een blog omdat ik dan zo mijn eigen standpunt helder krijg en ik vind het ook erg leuk om mensen persoonlijk te leren kennen. Als je een berichtje plaatst en je krijgt antwoord, heb je echt contact met de persoon achter de blog. Het is ook leuk voor de schrijver van het blog om iets terug te horen van je lezer. Dat weet ik uit eigen ervaring. Ik heb best veel lezers, waarvan ik geen idee heb wie het zijn of waarom ze mijn blog lezen. Mijn blog: http://www.gelukineenboekje.nl/geen-tips-nodig-om-kind-magische-jeugd-bezorgen/

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Mooi dat je er zo over denkt Annemieke, en mooi om dat terug te zien in je blogs. Ik heb mijn reactie op jouw artikel gegeven. Mooi artikel, trouwens. Is een aanrader om te lezen!

   Reply
 25. Tineke van den Tillaart

  Ik lees regelmatig blogs, maar reageer lang niet altijd! Pas wanneer ze me raken of wanneer ik direct het gevoel heb, dat ik wat toe kan voegen reageer ik er op! Ik like of deel eerder een blog op Facebook of LinkedIn dan dat ik reageer. Maar inmiddels heb ik ook de ervaring dat je veel kunt leren van de blogs van anderen. En gelukkig gaat het formuleren van een reactie me ook steeds beter af.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Zo te zien ben jij heel goed bezig met bloggen, Tineke. Dankjewel dat je dit hier deelt.

   Reply
 26. Oscar

  Hoi Saskia,
  De gedachten die jij verwoordt heb ik regelmatig: waarom zou ik reageren, het kost mij teveel tijd. Er is ook nog een andere reden, helaas vind ik veel blogs gewoon niet zo aantrekkelijk geschreven of veel te lang. Het is dus even zoeken naar de goede blogs. Maar wat je zegt is erg waar: door hier mee bezig te zijn, ga ik voor mijzelf definiëren wat ik een goede blog vind, en wat niet. Ook weet ik steeds beter welke vragen mij triggeren om een reactie achter te laten en welke niet. Jouw blogs triggeren mij in elk geval wel. Dank je!

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Oscar, dankjewel voor jouw reactie en de helderheid die je geeft. Je hebt helemaal gelijk: zoeken naar de goede blogs is zeker belangrijk. En dat kost een beetje tijd op uit te zoeken. Succes met jouw zoektocht, en fijn dat mijn artikelen je wel triggeren 😉

   Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Anneke voor je heldere, eerlijke antwoord. En daar noem je wel iets belangrijks. Wanneer jij de schrijver aardig vindt, en zo werkt het ook. Een connectie voelen met de auteur van een blog is heel belangrijk!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *