LET OP: er gaat altijd iets mis…

 

Bloggen is leuk, zinvol en krachtig. Vooral als alles soepeltjes verloopt. En dat doet het meestal ook, in mijn ervaring. En toch, gaat er altijd wel iets mis. Zoals die keer dat ik een link in mijn blogartikel had geplaatst die helemaal niet bleek te werken.

BA-B1522_oeps
Of dat artikel waar drie spelfouten in zaten? En dan het bericht op LinkedIn over mijn nieuwe blog dat verwees naar een dode link…. Dat ik een gedane belofte ben vergeten in te lossen (en dat is echt foute boel!)… Daar heb ik van geleerd. Gelukkig maar, want de stress die dat oplevert is niet fijn. Heb jij dat ook, gaat er bij jou ook wel eens iets mis?

Veel taken hebben hoort bij het ondernemerschap. Of je nu to-do-lijstjes hebt, of een not-to-do-lijstje, of een korte actielijst om het aantal taken in toom te houden, er blijft meer dan genoeg over om te doen. Bloggen is daar één ding van. Een belangrijk ding, maar zeker niet het enige ding. En jij als ondernemer wil dat ook graag zelf doen. Zeker het bloggen 🙂 en zo werkt het voor mij ook.

Dat zelf willen doen is één ding… die keus kun je maken en daar zitten consequenties aan, zoals elke keus consequenties heeft. Dat weet je zelf heel goed, dat hoef ik je niet te vertellen. Daarbij leert de ervaring dat je ook nog aannames hebt die in de weg kunnen zitten en fouten in de hand werken. Vooral als het over bloggen gaat. Bloggen doe je namelijk regelmatig. En de aanname die je vast herkent is dat je de dingen die je regelmatig doet ook echt goed denkt te kennen en dus ook elke keer goed doet. FOUT! Hier is de waarschuwing op zijn plaats!

BA-B1522_waarschuwingsbordBloggen doe je inderdaad regelmatig, maar niet elke dag en in ene week, in die twee weken of in net even meer weken kunnen er dingen veranderen die je niet in de gaten hebt. Omdat je het niet dagelijks doet. En erop vertrouwt dat je weet hoe het werkt…. en ineens is daar die fout, die misser, die dode link, de vergeten belofte, een wijziging op Facebook, waardoor HootSuite iets niet doet wat er voorheen wel werkte … je weet precies wat ik bedoel, toch?

Wat is het addertje onder het gras?

Regelmatig terugkerende taken hebben een addertje onder het gras. Het geeft je de illusie dat je op de automatische piloot kan werken. En dat kan ook, totdat er iets verandert. En in het proces van blogartikelen schrijven, publiceren, delen via je lijst en delen via sociale media zijn zoveel externe factoren die met de regelmaat van de klok veranderen, dat je niet op die automatische piloot kan blijven varen?

BA-B1522_addertje_onder_het_gras

Tijdsdruk is ook zoiets… daar ga je onherroepelijk dingen door over het hoofd zien. En dan vertrouw je erop dat alles kan zoals het de vorige 10 keer kon… en ineens merk je dan achteraf… “Oeps, er is iets veranderd… Sh*t, wat nu?”

Het is jou ook vast wel eens opgevallen dat als je één fout wilt herstellen er soms twee nieuwe fouten opduiken… Ik ken het ook… helaas.

Hier is de oplossing

Systematiseren is ook hier weer het antwoord voor een simpele en stress-vrije oplossing. Jarenlang dacht ik dat systematiseren mijn creativiteit de das om zou doen. Dus ik systematiseerde niet (of weinig). Nu systematiseer ik alles wat los en vast zit. En noteer ik overal wat ik voor het eerst doe alle stappen van. Wil je weten waarom? Hier zijn mijn redenen:

 1. Waarom steeds opnieuw het wiel uitvinden?
 2. Ik hoef het merendeel maar één keer te bedenken.
 3. Met een systeem kan ik alles bijhouden – ook veranderingen!
 4. Een stappenplan geeft me helderheid
 5. Wijzingen worden onmiddellijk duidelijk
 6. Aanpassingen zijn zo gemaakt
 7. Bijhouden kost heel weinig tijd
 8. Hé, verhip! Ik kan dingen nu ook snel uitbesteden! De instructies heb ik al J

En mijn oplossing voor jou is dus ook: zorg dat je alles stappen die je de zet voor je eerstvolgende blogartikel kort en bondig noteert. Plaats daarbij dan ook meteen de hyperlinks die je in die stappen gebruikt. Dan heb je je eigen stappenplan voor al je volgende blogartikelen! Zo simpel kan het zijn. Is dat niet fantastisch? En snap je nu waarom ik in 20 minuten een nieuw blog kan schrijven? Dat kun jij dus ook!

Wat is de conclusie?

Zet dus het zelf doen om in zelf beslissen. Vraag hulp waar nodig. Systematiseer alle stappen van je blogmachine. Je blog is het waard, jij bent het waard, en veel belangrijker nog: je klanten en je bloglezers zijn het waard!

Vertel mij nu eens: welke van deze acht redenen is voor jou een goede reden om meer te systematiseren? Laat me dat even weten in je reactie. Zou ik wel cool vinden. En ik ben vast niet de enige die daar nieuwsgierig naar is 🙂

 

Uitnodiging voor mijn implementatiesessie in Ermelo

Ik wil jou graag vertellen wat ik weet over bloggen. Kom naar het BlogCafé en leer je blogs schrijven op een leuke en snelle manier.  Je krijgt daar mijn volle aandacht en liefde voor jouw bedrijf, jouw boodschap en jouw blogonderwerpen. Je gaat ervaren hoe je met plezier, intuïtief en waardevol kunt schrijven en je jouw bedrijf met bloggen een betekenisvolle boost geeft.

Ben jij er klaar voor? Meld je dan wel snel aan, want ik heb ruimte voor een beperkt aantal deelnemers – zorg dat je jouw plek meteen reserveert! Honderden ondernemers gingen je voor. Aanmelden kan hier: http://bit.ly/Blog_Café

Wil jij mij helpen?

Ik ben genomineerd als spreker voor TheNextWomen Summit 2017. Daar wil ik natuurlijk heel graag spreken, dus als jij daar ook in gelooft: stem dan op mij!
Stemmen kan hier: http://bit.ly/stem_jij_op_mij_als_spreker 

Leave your Legacy

22 thoughts on “LET OP: er gaat altijd iets mis…

 1. Jantine

  Ha Saskia, verhelderend die 8 stappen van jou! Ik systematiseer het schrijven van mijn blog en dat voelt goed (en ja, ik realiseer me dat ik mag waken voor het ‘automatische piloot’-effect met bijbehorende addertjes, thanks voor de reminder!), maar dat zit vooral in mijn hoofd. En als er een reden is waarom ik het uit mijn hoofd en op papier zou moeten/willen zetten, dan is dat reden 8! Uitbesteden, ja graag! Dat staat op mijn mensenlijstje voor dit jaar. Mijn systeem opschrijven is een goed begin. Thanks en groetjes, Jantine.

  Reply
 2. Veron Goemans

  Hallo Saskia,

  Ja foutjes sluipen er altijd in. Heel herkenbaar dus jouw blog hierover. Systematiseren is zeker een heel goed plan, maar of ik daarmee opeens een blog in 20 minuten ga schrijven….?
  Ik moet maar eens naar je blogcafé in Ermelo komen.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Hi Veron, kom het inderdaad zelf ervaren dat je de content voor je blogartikel in 20 minuten kan schrijven. Jij kunt dat ook! Het BlogCafé is daar de beste plek, voor, en dat weet je al 🙂 Wat je ook kan doen (niet in plaats van, maar als dagelijkse succesgewoonte voor je blog) is om je aan te sluiten bij andere ondernemers met vergelijkbare blogambities… dit is een nieuwe community op Facebook en helemaal gratis: http://bit.ly/BouwJeBlog en daar krijg je elke dag een #bloginspiratie video te zien van 5 minuten die je stap voor stap je blog te systematiseren.

   Reply
 3. Aafke

  Hoi Saskia,

  Het erge is, dat ik het helemaal niet gesystematiseerd heb. En alle punten van toepassing zijn. Daar komt ook nog bij, dat ik het op de een of andere manier niet voor elkaar krijg om elke week systematisch te Bloggen. Ik denk er braaf aan. O ja, bloggen etc.
  Ik zou graag een keer langs komen in je BlogCafé, maar echt te ver weg.

  Hartelijke groet,

  Aafke

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Wat geweldig Aafke dat je ontdekt dat je nog veel te winnen hebt door te gaan systematiseren. Daar is het BlogCafé echt de beste start voor en je bent van harte welkom, dat weet je 😉 Wat is jouw blog voor je waard? Zolang dat niet opweegt tegen een ritje naar Ermelo, zou ik ook niet boeken 😉 Wat je wel kan doen voor je blog is om je aan te sluiten bij andere ondernemers met een blogwens… dit is een nieuwe community op Facebook en helemaal gratis: http://bit.ly/BouwJeBlog en daar krijg je elke dag een #bloginspiratie video te zien van 5 minuten die je stap voor stap je blog te systematiseren.

   Reply
 4. Anneke

  hallo Saskia,

  dank voor je blog.
  ik check en dubbelcheck voor ik een artikel of blog plaats, maar ik houd mij niet altijd aan de regel dat je het gerecht nog even laat uitwerken voor je het serveert. Het mengsel 1-24 uur opslaan. Dan wil ik het graag online hebben. Die tijd voor het opslaan is goed om erin te houden.

  En bij punt 7: Bijhouden geeft inderdaad helderheid. Dat is voor mij een goede.

  wel grappig dat ik in jouw antwoorden nog Saskia Steur zie staan. Ook iets dat gewijzigd is? 🙂

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Anneke, super dat je jouw gerechten eerst laat rusten voordat je ze serveert 🙂
   En ja, ik ben 30 jaar door het leven gegaan als Saskia Steur en die reacties dateren ook van die tijd… Nu ga ik weer door het leven als Saskia van de Riet, zoals ik bij mijn geboorte door mijn ouders ben genoemd. Er verandert altijd iets, zo zie je maar!

   Reply
 5. Evelien Bos

  Tja, waarom lees ik blogartikelen altijd op het goede moment? Wat bij mij inderdaad regelmatig fout ging is dat ik alleen maar bezig ben geweest met het behalen van de doelen voor mijn klanten. Dit terwijl ik toch al meer dan 12 jaar een eigen bedrijf heb! Dat ben ik aan het veranderen.
  Verder herken ik jouw verhaal dat systematiseren je creativiteit aantast… dit blijft voor mij een dingetje. Ik blijf dit zo lastig vinden, maar ga het vanaf vandaag ‘gewoon’ doen.

  Reply
 6. Mariet Verheijen

  Dankjewel Saskia. Het is al zolang geleden dat ik blogartikelen schreef, en er is ondertussen veel veranderd op het web. Ik zie het belang van een systeem wel zitten en ga het dan ook meteen invoeren om zoveel mogelijk fouten te voorkomen.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel Mariet voor je waardevolle reactie: veel succes met het invoeren!

   Reply
 7. Josine

  Jaja, die fouten! spelfouten – links die het niet doen – nieuwsbrief die uitgaat… terwijl de blog nog niet live staat.
  Ik ben dan ook heel dankbaar voor dat fijne netwerk om me heen dat meteen mailt als iets niet klopt!

  Enneh, complimenten voor de titel van dit blog, je had mij!
  Groet! Josine

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dankjewel…. Josine 🙂 Wij begrijpen elkaar, als ik jouw reactie zo lees! Bedankt voor je compliment, dat steek ik mooi in mijn zak.

   Reply
 8. jeannette bal

  Wat er bij mij vooral fout gaat is dat ik niet consequent ben en niet regelmatig blog. Dan ben ik vergeten hoe het ook al weer moet en houdt de techniek me tegen. Systematiseren dus ….Ben benieuwd naar je actieplan.

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel Jeannette, voor je open reactie. En ja, herkenbaar, wat niet regelmatig gebeurt, kan een weerstand oproepen. Succes met het stappenplan!

   Reply
 9. Marielle

  Je vraagt wat er wel eens fout ging in mijn bedrijf. Nou, heb je even? Daar kan ik 3 boeken over vol schrijven:-). Er ging meer fout dan goed, zou ik bijna zeggen. Maar dat is goed, ik heb een hoop geleerd van mijn fouten. Mijn belangrijkste fout was dat ik in mijn bedrijf vooral bezig was met realiseren van doelen van mijn klanten. En mijn eigen doelen op de laatste plaats kwamen. Hier heb ik van geleerd. Nu zijn mijn eigen doelen het belangrijkste. En weet je wat zo fijn is? Het lukt nu ook veel beter mijn klanten te helpen met het behalen van hun doelen.

  Xx
  Marielle

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Ik schoot even in de lach over jouw zelfhumor met “heb je even…?” maar je hebt helemaal gelijk: van fouten kun je leren. En zolang je steeds nieuwe fouten maakt, leer je veel. En toch …. sommige fouten wil je ook voorkomen… Super dat jij zo’n reis hebt gemaakt, petje af!

   Reply
 10. Anneke Panella-Drijver

  Pfff, waar zal ik beginnen 😀 Posten zonder doelen te stellen, cijfers niet bijhouden en daardoor niet bijsturen, een aanmeldformulier dat niet werkt… Met vallen en opstaan dagelijks…

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel, Anneke, voor je openheid! Herkenbaar dus… hopelijk heb je iets aan mijn stappenplan!

   Reply
 11. Tineke van den Tillaart

  Bij mij gaat het ook wel een fout met een linkje. Vergeten goed te koppelen of om met een nieuwe pagina te laten openen als je de link aanklikt. Het is ook vervelend als linkjes na verloop van tijd niet meer werken omdat de achterliggende informatie is verdwenen of de url is gewijzigd. Vooral bij linkjes naar pagina’s van de belastingdienst moet ik dat af en toe controleren.

  Reply
  1. Saskia Steur Post author

   Dankjewel, Tineke, voor je reactie en je waardevolle informatie. Ja, dat is ook belangrijk: als je linkt naar derden…. zoals de Belastingdienst in jouw geval…. kan daar ook van alles veranderen!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *