Jij hebt iets belangrijks te vertellen!

 

Leren is een leefstijl. Ik hou van leren. Dat doe ik mijn leven lang al met veel plezier en dat wil ik de rest van mijn leven ook blijven doen. En velen met mij. En dat is supergaaf, want als mens mag je je blijven ontwikkelen. Persoonlijk en zakelijk.

Er is ook een valkuil

Dat er ook een valkuil op de loer ligt, is misschien niet zo helder. Zelf ontdekte ik die nog niet zo lang geleden. Die valkuil is dat je denkt – omdat er nog zoveel te leren is – dat je nog niet genoeg in huis hebt om interessante blogs te schrijven. Dat je niets belangrijks te vertellen hebt. Dat je nog niet genoeg weet om met autoriteit te mogen spreken. Daar gaat het mis. Ja, je mag altijd meer leren en aan zelfontwikkeling doen. Dit heeft echter niets te maken met de waarde die je nu te bieden hebt.

Vreemd is het dat je je vak kent, dat je klanten hebt en heel goed weet hoe je heel goed kunt helpen. En als het er op aan komt om jezelf online zichtbaar te maken, jezelf online in woord en geschrift, op vlog of blog, te uiten en jouw expertise te delen, dan is het ineens een heel ander verhaal? Hoe komt dat eigenlijk? Waarom vind je het eng om te zeggen waar het op staat? Om te schrijven waar jij in gelooft, om te geloven dat je iets verdomd interessants hebt te vertellen? Is dat valse bescheidenheid? Of angst? Of onzekerheid? Mogelijk. Toch speelt er ook iets anders. Je verliest iets uit het oog. Wat dan? Nou, je verliest het perspectief uit het oog.

Jouw perspectief is dat je kijkt vanuit jezelf. Vanuit je kennis, ervaring, leergierigheid en dat je je heel bewust bent wat er allemaal nog te leren is op jouw vakgebied, hoe jij allemaal nog kunt groeien, waar je nog veel beter in kan worden. Daar is niks mis mee. Dat houdt je scherp. Let hier even op: je bekijkt dit allemaal vanuit jezelf. Er is ook een andere kant: het perspectief van je klanten, fans en lezers. En die zien iets heel anders.

Wat zien zij dan?

Wat klanten, fans en lezers zien is wat je doet, hoeveel kennis je hebt, wat jouw deskundigheid is, wat jij hen kan leren, laten ervaren, laten inzien en hoe jij dingen kunt oplossen voor ze, die ze zelf niet kunnen oplossen. Snap je hem? Zij vinden jou wel interessant. Zij vinden jouw deskundig. Zij leren graag van jou!

Natuurlijk blijf jij jezelf lekker ontwikkelen, blijf je nieuw dingen leren, nieuwe vaardigheden opdoen. Vergeet alleen nooit meer dat je een expert bent in wat je nu weet. Wat je niet – of nog niet – weet is totaal niet relevant. Het draait allemaal om wat jij nu doet en wat anderen nog niet doen. Ik neem het bloggen even als voorbeeld. Ik weet dat ik nog veel meer uit mijn gevoel mag leren bloggen. Dat is een vaardigheid die ik aan het ontwikkelen ben. Maar heb jij daar last van? Welnee! Jij ziet dat ik makkelijk schrijf, je bent mogelijk onder de indruk dat ik in 20 minuten een blogartikel heb geschreven en op mijn blogpagina heb gepubliceerd. Dat ik nooit moeite heb om blogonderwerpen te vinden. Dus, je ziet het, het is een kwestie van perspectief. Wat ik kan en beheers, geef ik door in mijn blogs, workshops, digitale trainingen en master classes. Wat ik nog niet beheers, daar ben ik lerende in. Die twee perspectieven bestaan naast elkaar.

Dat geldt voor jou precies zo. Jij bent nu expert in wat je nu weet en doet. Jij hebt je expertise opgebouwd tot aan wat die vandaag is. Jij hebt wel degelijk iets belangrijks te vertellen.

Wat een opluchting, hè? Je mag gewoon doen wat je doet. Delen wat je weet. Bloggen over de expertise die je hebt: dat wat je weet en beheerst. Focus je dus op wat je weet en wat anderen nog niet weten. Blog, vlog en spreek daarover! Dat is jouw expertise. En onthoud: er zijn altijd veel mensen die nog niet weten wat jij weet en die dat heel graag van je willen lezen, horen en leren.

Vertel me, heb je hier iets aan? Had jij zo als eens naar je eigen expertise gekeken? Deel in je reactie wat jouw expertise is en waar je nu met hernieuwd vertrouwen over wil vloggen, bloggen en spreken! Geloof me, je hebt echt iets te vertellen!

Did you like this post?

Then join my facebook group ‘How to Build a Blog’ and get started with simple tips, ask your personal blog questions, which I will answer in a weekly LIVE broadcast, and use strategies, build valuable connections with other entrepreneurs who are also serious about building their blog.

14 thoughts on “Jij hebt iets belangrijks te vertellen!

  1. Saskia van de Riet Post author

   Ja, Marielle, daar zeg je wat… Ik denk dat veel ondernemers dit denken, heb ik ook gehad. En dat is dus niet zo. In ieder geval lang niet voor iedereen. Blijf vertellen, dus!

   Reply
 1. Veron Goemans

  Oeps Saskia, de twee perspectieven die jij beschrijft zijn bij mij zeker niet in balans. Ik sta vooral in het perspectief van nog meer leren, nog meer weten en ik heb de neiging (vrij sterk trouwens) om alles wat ik weet af te doen met de simpele zin ‘als ik het weet, weten anderen het ook’. Dus hoef ik het niet te delen, want vanuit dat perspectief voegt het niets toe.

  Super dus dat jij mij in dit blog met mijn neus op de feiten drukt. Ik kan er nu niet meer onderuit om het perspectief van delen wat ik wel weet te omarmen en dat ook te gaan doen.

  Zakelijk Zichtbaar is de nieuwe kapstok waar ik alles wat ik tot nu toe geleerd heb onder hang. De uitnodiging aan mezelf is nu om zelf ook zakelijk zichtbaar te worden. Pfff…..nog even slikken en durven….

  Reply
 2. Marion Geelen-Landeo

  Hoi Saskia, Wat heerlijk dat beide kanten er tegelijk zijn. Het blijven leren omdat het leuk en interessant is en tegelijk dat het allemaal al genoeg is. Dat geeft rust. En dat geeft ook uitdaging en plezier aan het leven. Ik leer op dit moment om te gaan met de onzekerheden van het leven. Een proces van angst naar vertrouwen. En dat is wat ik ook aan mensen mee wil geven. Dat proces boeit me enorm juist omdat ik het zelf zo meemaak en erin leer. En het bloggen hoort daar ook bij. Ik ben heel blij met jou als voorbeeld hierin.

  Reply
 3. Jantine

  Ha Saskia, ik herken wat jij zegt! Altijd blijven doorontwikkelen, altijd blijven leren. Waarbij het stemmetje dat je nog niet genoeg weet om als blogger serieus genomen te worden altijd op de loer ligt 😉 ik vind het superverfrissend dat je me nu twee perspectieven aanreikt die gewoon naast elkaar kunnen bestaan. Heerlijk! Thanks voor het weer even helder onder de neus wrijven, want stiekem weet ik het wel maar een liefdevolle reminder af en toe is zo fijn 😃 Enne, dat gevoel van jou? It’s shining through more and more 👏🏻😁 Liefs, Jantine

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Heel graag gedaan lieve Jantine, en wat heerlijk dat je hier iets aan hebt – laat je nergens door tegenhouden en blijf bruisen en bloggen 😉

   Reply
 4. Anne Marieke

  Oh wat een feest van herkenning, de blogonderwerpen vliegen dagelijks langs mn hoofd en toch vind ik het spannend erover te bloggen. Ik voel me steeds meer een expert, en dat ben ik tegelijkertijd ook nog aan het leren 😉

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Je bent op reis, Anne Marieke, en je bent al expert… schrijf al je blogonderwerpen op en maak er mooie blogartikelen van!

   Reply
 5. Anneke

  hallo Saskia,

  ik heb je dit al eens horen vertellen, maar ik herken het direct weer. Dank. Ik blijf mijn hele leven lezen en leren. Dat houdt niet op. Maar dat betekent dat ik wel kan schrijven over wat ik nu al weet. Uit ervaring en uit het leren en lezen.

  Reply
 6. Femke

  Twee perspectieven naast elkaar. Ik word me er de laatste steeds bewuster van. Ik wil altijd leren en vergeet inderdaad soms wel eens dat mensen ook van mij willen leren, omdat ik al zo veel kennis in huis heb. Ik ondersteun stichtingen die zich inzetten voor kwetsbare kinderen. Dit doe ik op het gebied van advies- en projectmanagement. Mijn expertise is daarin heel breed en dat maakt dat ik altijd wil leren en meer wil weten over bijvoorbeeld donateurs werven, vrijwilligersmanagement, charity events, marketing etc.! Goed om weer even de stap terug te zetten en het klein en dichtbij mezelf te houden. Gelukkig ga ik morgen de hele dag met je aan de slag om blogs te schrijven, zin in!

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Dat zet je heel mooi neer, Femke. Dat wat je doet is de waarde voor anderen. Dat wat je leert is voor jezelf voor nu en weer meer waarde voor anderen in de toekomst. Super cool om morgen samen aan de slag te gaan voor je blogs!

   Reply
 7. Rebecca

  Mooi, Saskia, wat je schrijft over twee perspectieven die naast elkaar bestaan. Dat herken ik wel. En je maakt mij er weer bewust van. Dank je! Mijn expertise is mensen helpen om uit te stralen wie ze zijn, werken met kleuren, en ook hoe er van te genieten. Ook ben ik heel goed in het naar boven halen van de creativiteit in mensen. Ik merk dat ik het best lastig vind mijn expertise op te schrijven. Ik besef namelijk dat ik heel veel, heel breed kan…… Ik moet dus kiezen en focussen.

  Reply
  1. Saskia van de Riet Post author

   Fijn dat je het herkent, Rebecca, en dat je daar nu meer bewust van bent. Van daaruit kun je jouw waarde delen. Focus je vooral op de problemen die jij kunt oplossen voor je klanten, lezers en fans… dan mag de variatie best breed 😉

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *